trebali biste

Što se događa u tijelu mjesec dana nakon što se odreknete mesa?

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Što se događa u tijelu mjesec dana nakon što se odreknete mesa?
11.12.2018.
u 11:47
"Znamo kako način života može utjecati na kardiovaskularno zdravlje, a ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo povezanost TMAO-a i srčanih oboljenja.
Pogledaj originalni članak

Učestala konzumacija crvenog mesa može biti uzročnik srčanih oboljenja, no ako se odreknete konzumacije te namirnice, rizik možete smanjiti već nakon mjesec dana. 

Novo istraživanje pokazalo je i koliko je brza hrana loša za naše zdravlje. Nije riječ samo o masnoćama, praznim kalorijama i nakupljanju neželjenih kilograma. Rezultati istraživanja pokazali su, ako jedete burger svaki dan, da to može biti jak okidač za srčani udar. 

Pogledajte i galeriju Ovo su namirnice koje ne biste trebali podgrijavati

Foto: Shutterstock
Kuhanje
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Pixabay
Hrana
Foto: Thinkstock
krumpir
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
gljive
Foto: Shutterstock
Vino, sir

U zaključcima istraživanja navodi se i kako konzumacija crvenog mesa povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za deset puta.

Pri konzumaciji takve hrane nastaje organski spoj  TMAO (trimethylamine N-oxide), a visoke razine ovog spoja u organizmu povezane su s moždanim i srčanim udarom i preranom smrću.

Posljednje istraživanje po prvi put je pokazalo kako se taj rizik smanjuje već u razdoblju od mjesec dana nakon prestanka konzumacije crvenog mesa.

"Ovo je prvi put, koliko smo upoznati, da je istraživanje pokazalo promjene u bubrezima s promjenom prehrambenih navika. Nije samo stvar u utjecaju vode i soli na te organe", objasnio je dr. Stanley Hazen, direktor Cleveland Clinic Centera for Microbiome and Human Health. 

"Znamo kako način života može utjecati na kardiovaskularno zdravlje, a ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo povezanost TMAO-a i srčanih oboljenja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Heart Journal, a dobiveni su analizama krvnih uzoraka i uzoraka urina uzetih od 113 osoba.  

Oni su podijeljeni u tri skupine i svaka je dobila drukčiji plan prehrane. Osobe koje su izbacile crveno meso sa svojih jelovnika, imale su manje razine TMAO-a u organizmu tijekom sljedećeg mjeseca.

Pogledajte i video Voće koje bi trebali jesti dijabetičari

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

SA
sasoon
12:04 11.12.2018.

Ovo je hrpa gluposti. "Pojedete li burger svaki dan", a burger je samo komad mesa? Jedemo meso zadnjih 2,000,000 godina, i odjednom nam sad škodi...

SI
sikic.ive
14:21 11.12.2018.

Znači burger je ekvivalent za crveno meso. E pa nije. Svi znamo da su burgeri iz lanaca brze prehrane nezdravi. Ali to najmanje veze ima sa mesom. Ta hrana je pretrpana solju, šećerom i sojom. Ne vidim što ne valja kad uzmete lijep komad junećeg mesa,sameljete ga, lagano začinite te ispečete na grillu. Možda bolje jesti banane tretirane imazalilom.

SU
Stranac u noci
12:56 11.12.2018.

A gdje je to objavljeno??? U mjescniku Mrduse Donje ili...?