štetno

Slanje poruka i mailova prije spavanja remeti san tinejdžera

Foto: Photos.com
Slanje poruka i mailova prije spavanja remeti san tinejdžera
08.11.2010.
u 13:08
Zbog komunikacije SMS-porukama i mailovima mozak ostaje aktivan i u vrijeme kad bi trebao spavati.
Pogledaj originalni članak

Tinejdžeri i djeca koji tipkaju SMS-poruke ili se dopisuju na internetu i nakon što su krenuli na spavanje štete svom zdravlju i riskiraju loš san noću. Osim toga, stručnjaci tvrde da bi zbog toga mogli biti i još ćudljiviji te promjenjiva raspoloženja.

Tim znanstvenika u Centru za spavanje JFK u Edisonu proveo je manje istraživanje na 40 osoba u dobi između osam i 22 godine koje je ispitao o njihovim navikama spavanja te upotrebi mobitela i e-mailova.

Već je poznato da gledanje televizije loše utječe na san, a stručnjaci ističu da je slanje poruka i mailova još gore. Naime, dok je gledanje televizije uglavnom pasivna radnja, slanje mailova i poruka interaktivnije je pa je mozak zauzet dulje, čak i onda kad bi se trebao ''isključiti''.

Ispitanici su u prosjeku slali 33,5 poruka ili mailova prije spavanja. Poruke su uglavnom slali od 10 minuta do četiri sata nakon vremena kad bi trebali spavati. Dok dječaci češće surfaju internetom i igraju računalne igre, djevojke češće zovu nekog ili šalju SMS-poruke.

Čak 77 posto ispitanika oba spola izjavilo je da ima problema sa spavanjem i da teško zaspe. Kasnonoćno dopisivanje, naime, uzrokuje prekomjerno okretanje u krevetu tijekom sna, zbog čega je san lakše prekinuti.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Časna seka
Časna seka
20:09 08.11.2010.

Kako će spavati kad mu vršnjakinja dojavi da je gola u krevetu.