jeste li znali?

Sedam stvari koje smo naučili o dugovječnosti u 2012. godini

Foto: 'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
Sedam stvari koje smo naučili o dugovječnosti u 2012. godini
17.12.2012.
u 15:28
Kuhanje kod kuće uz više smijeha? Da, to bi mogao biti recept za zdrav život. Iskušajte ga i vi...
Pogledaj originalni članak

Istraživanja u posljednjih godinu dana pokazala su da je naša dugovječnost mnogo više u našim rukama nego u rukama sudbine (ili genetike) nego se ranije vjerovalo. U stvari, pravilna prehrana, vježbanje i fitness, dovoljna količina sna i ostale zdravstvene "cake" mogu pomoći da produljite život u svojim kasnijim godinama. U nastavku su neka znanstvena istraživanja koja potkrepljuju sve navedeno...

1. Nikad nije kasno započeti s zdravim načinom života. Poodmakla dob nije izgovor da ne prakticirate neke zdrave navike. Jedete li pravilno, vježbate i izbjegavate štetne navike kao što su pušenje, stariji od 75 godina živjet će dulje 5,4 godine nego njihovi vršnjaci koji ne prakticiraju te zdrave navike.

2. Vježba starno "pali". Nema ništa novo u informaciji da redovita tjelovježba pomaže duljem životu. Fizička aktivnost koja se prakticira nekoliko godina dodaje godine životu. Nedavna studija pokazala je da se za svaki dodatni sat vježbanja (kao što je trčanje ili plivanje) dobiva 11 sati života.

3. Kuhanje kod kuće. Ljudi stariji od 65 godina koji kuhaju pet i više puta tjedno imaju 47 posto veće šanse da žive 10 godina dulje. Naravno da u određenoj dobi postaje problem kuhati ili nabavljati namirnice, međutim čak i jednostavna jela skuhana kod kuće čine dobro za zdravlje.

4. Više smijeha. Studija o genima i starenju otkrila je da su određene osobine povezane s duljim živtom. Te osobine uključuju i sklonost humoru i smijehu.

5. Gledajte na život s vedrije strane. U studiji o starenju optimizam je također bio povezan s duljim životom. Od 243 ispitanika u dobi od 95 godina sebe su opisivali kao optimistične osobe i smatrali su da je smijeh važan dio života, baš kao i društvena mreža prijatelja. Oni su bez zadrške izražavali svoje osjećaje više nego ih potiskivali.

6. Dodaci pomažu. Odrasli koji su u 60-im i 70-im godinama uzimali vitamin D zajedno s kalcijem imali su devet posto manje šanse da umru tijekom trogodišnjeg razdoblja, u usporedbi sa starijima koji nisu uzimali nikakve dodatke. Mnoga druga hrana i dodaci također su povezani s produljenjem života, primjerice neki antioksidansi koji se nalaze u voću ali i omega 3 masne kiseline.

7. Znamo što činiti, ali to rijetko činimo. Važno je odgovorno ponašanje prema svome tijelu i dug život više nije tajna. Savjeti o nepušenju, izbjegavanju nezdrave hrane i dugotrajnog sjedenja na kauču, te održavanju niskog krvnog tlaka i kolesterola svima su već dojadili, međutim istraživanja pokazuju da se tek jedan posto svih Amerikanaca pridražava zdravih navika. No ima nagrade i za one koji ih se pridržavaju - njima je za 51 posto smanjena rizičnost od smrti bilo kojeg uzroka, piše Huffingtopost.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.