prepoznajte!

Ovo je najčešći simptom koji će otkriti da je riječ o progresivnoj bolesti

Foto: Shutterstock
Bolovi
Foto: Getty Images
Bol u tijelu
Foto: Getty Images
Bol u tijelu
14.11.2018.
u 07:24
Bol s vremenom postaje sve intenzivnija, a evidentni su i problemi s kretanjem.
Pogledaj originalni članak

Kuk je najveći zglob u ljudskom tijelu, a kada nastupe bolovi, mnogi odmah ne posjete liječnika.

No to je jedan od najčešćih simptoma progresivne bolesti – artritisa, koji za posljedicu ima cijeli niz promjena na zglobovima koje uzrokuju trajnu deformaciju zgloba. Bol s vremenom postaje sve intenzivnija, a evidentni su i problemi s kretanjem.

Reumatoidni artritis sustavna je, kronična, autoimuna bolest nepoznatog uzroka koja dominantno zahvaća zglobove, a od nje boluje oko 1, do 1,5 posto pučanstva. Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće u dobi između 20 i 40 godina te je tri puta češća kod žena. 

Zbog izravnog trenja jedne kosti zgloba o drugu, zglob može početi okoštavati, tj. na njemu se mogu pojaviti koštane izrasline. Pokreti su ograničeni, zglobovi su ponekad bolni i otečeni te katkada pucketaju pri savijanju. Uvriježeno je mišljenje kako je artritis staračka bolest, iako liječnici tvrde drukčije.

Bolesti i poremećaji kao što su osteonekroza, tendonitis, burzitis, mogu prouzročiti bolove u kukovima. Njima su sklone i osobe koje uživaju u adrenalinskim i rizičnim sportovima, a da je zaista riječ o ovoj bolesti, može se lako utvrditi rendgenskim snimkama zgloba. Stoga ne odlažite posjet liječniku ako osjetite bolove u kukovima. 

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.