Neodoljiva

Ruska? Ili ipak francuska? Salata bez koje nema slavlja

Foto: Thinkstock
Ruska? Ili ipak francuska? Salata bez koje nema slavlja
27.12.2013.
u 14:07
Prva je francuska salata napravljena u Moskvi još 1860. godine i otad je promijenila više izdanja, no i dalje je obožavaju diljem svijeta..
Pogledaj originalni članak

Vjerna pratilja blagdanskog stola, osvježavajuće kiselkasta družbenica pečenja, hladnih narezaka, kombinacija koju neće odbiti ni vegetarijanci – francuska salata ovih će se dana naći na svakom stolu. S njom, jednostavno, ne možete pogriješiti.... Prvi je put ovu salatu, koja je više prilog doli salata, pripremio Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskog porijekla u tada prestižnom restoranu “Ermitaž” u Moskvi 1860. godine.

Upravo zbog toga podjednako je poznata i kao ruska i kao francuska salata, a nijanse su u sastojcima – mesu, odnosno šunki ili piletini u njoj. Ako ste među strpljivim domaćinima i nabavili ste domaća jaja, iskažite se pripremom majoneze. Pod “domaćom francuskom” podrazumijeva se i sjeckanje povrća, kuhanje graška i krumpira...

Ako ste pribjegli praktičnosti, pomozite si zamrznutim mješavinama i gotovom majonezom. Recepata za francusku salatu ima koliko i ukusa – od one s hrenom umjesto senfa, s narezanom (nipošto naribanom!) jabukom pa do one s kuhanim jajima...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
18:41 27.12.2013.

Znači, ipak je Ruska salata? Ili belgijska? Doduše, Rusi i ostali na istoku ovu salatu tako nit ne zovu, nego "Salat Olivije". P.S. "Francuski poljubac" svi narodi, osim Francuza, tako zovu, dok ga Francuzi zovu "Engleskim".