mljac!

RECEPT DANA Zvijezda svakog blagdanskog stola: Limun pita

Foto: @sandy_taste
RECEPT DANA Zvijezda svakog blagdanskog stola: Limun pita
21.12.2025.
u 09:00
Limun pita je još bolja dan kasnije, kada se okusi prožmu i kore omekšaju. Idealna je za sve koji vole lagane, osvježavajuće kolače s dozom nostalgije.
Pogledaj originalni članak

Ako tražite kolač koji je istovremeno osvježavajuć, nježan i neodoljiv, limun pita je uvijek siguran izbor. Hrskave kore i kremasta limunasta krema čine je savršenom za blagdanski stol, ali i za obična popodneva uz kavu. Recept je podijelila food blogerica @sandy_taste. Uživajte!

Sastojci: 

Tijesto: 

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g margarina
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 6 žlica kiselog vrhnja
  • prstohvat soli

Krema: 

  • 1 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 120 g oštrog brašna
  • 250 g margarina
  • sok 1 limuna (po ukusu)

Priprema: Jaja, šećer i margarin pjenasto izmiksajte. Dodajte kiselo vrhnje i prstohvat soli, a zatim umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Zamijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, svaki zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmara u hladnjaku oko 30 minuta. Nakon hlađenja svaki dio tijesta tanko razvaljajte u oblik pravokutnika. Pecite ih pojedinačno na poleđini pleha, obloženog papirom za pečenje, dok lagano ne poprime boju. Pečene kore ostavite da se potpuno ohlade.

Krema: U manjoj zdjeli pomiješajte oštro brašno, šećer i vanilin šećer s malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte, zatim u kipuće mlijeko polako ulijevajte pripremljenu smjesu uz neprestano miješanje. Kuhajte dok ne dobijete gustu, glatku kremu. Gotovu kremu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu kremu umiješajte prethodno pjenasto izrađeni margarin te dodajte sok od jednog limuna – po želji možete staviti i manje za blaži okus.

Kremu podijelite na tri dijela. Na pladanj slažite redom: kora – krema – kora – krema, sve dok ne potrošite sav materijal. Završite s korom. Gotovu limun pitu pospite šećerom u prahu i ostavite nekoliko sati (ili preko noći) da se kore lijepo povežu s kremom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.