klasik koji se pamti

RECEPT DANA Starinski kolač koji nikada ne izlazi iz mode: Juliška

Foto: @sandy_taste
RECEPT DANA Starinski kolač koji nikada ne izlazi iz mode: Juliška
05.11.2025.
u 09:30
Ovo je kolač koji su pekle naše bake, a koji i danas osvaja svojom jednostavnom elegancijom i okusom koji se pamti.
Pogledaj originalni članak

Postoje kolači koji mirišu na djetinjstvo, nedjeljna druženja i svečane dane. Juliška je upravo takav – elegantan, nježan i savršeno kremast, s finim slojem lisnatog tijesta i bogatom čokoladno-orašastom biskvitnom sredinom. Jednom kada ga napravite, vrlo brzo postaje kolač koji se ponavlja na svakoj obiteljskoj listi omiljenih. Recept je podijelila food blogerica @sandy_taste. Uživajte! 

Sastojci:

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 g mljevenih oraha
  • 100 g ribane čokolade
  • Malo ruma
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 pakiranje lisnatog tijesta

Krema: 

  • 6 dl mlijeka
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 2 žlice gustina
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 2–3 kapi limunova soka
  • 250 g margarina (omekšalog)

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite ih u čvrsti snijeg. Dodajte šećer pa izmiksajte dok ne postane sjajno i pjenasto. Umiješajte žumanjke, orahe, čokoladu, rum i prašak za pecivo. Razvaljajte lisnato tijesto, položite ga u namašćen lim i izbodite vilicom. Prelijte pripremljenim biskvitnim tijestom i pecite zajedno. Drugu koru lisnatog tijesta izbockajte i ispecite odvojeno – na okrenutom limu.

Za kremu, malo mlijeka pomiješajte s brašnom, gustinom i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhajte s vanilin šećerom. Ulijte smjesu u kipuće mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne poput pudinga. Ohladite, zatim umiksajte margarin i nekoliko kapi limunova soka. Na biskvit nanesite kremu. Poklopite drugom lisnatom korom. Ohladite u hladnjaku, najbolje preko noći. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.