Ako postoji kolač koji priziva proljeće na tanjuru – to je onda zasigurno torta s jagodama! Spoj sočnog biskvita, lagane chantilly kreme i svježih jagoda stvara desert koji osvaja na prvi zalogaj. Bilo da slavite posebnu prigodu ili jednostavno želite uživati u sezoni jagoda punim plućima, ova torta će bez sumnje biti zvijezda svakog stola. Donosimo vam detaljan recept, koji je podijelio food blog @mrvice sa stola, za ovu klasičnu poslasticu koja nikad ne izlazi iz mode.
Sastojci za tortu s jagodama:
Biskvit:
- 250 g glatkog brašna
- 250 g šećera
- 250 g maslaca (omekšalog)
- 4 jaja
- 4 žlice mlijeka
- 2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
Chantilly krema:
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Dodatno:
- 150 g džema od jagoda
- 250 g svježih jagoda
Priprema: U većoj posudi izradite omekšali maslac mikserom dok ne postane kremast. Dodajte šećer pa nastavite miksati dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, miksajući kratko nakon svakog dodavanja. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Prosijte suhe sastojke i dodajte ih u smjesu. Lagano sjedinite. Na kraju dodajte mlijeko i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Smjesu ravnomjerno rasporedite u dva namašćena kalupa promjera 20 cm. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta. Pečene biskvite izvadite iz pećnice, ostavite da se prohlade, a zatim ih pažljivo izvadite iz kalupa i potpuno ohladite.
U visokoj posudi istucite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije dok ne dobijete čvrstu, prozračnu kremu. Prvi biskvit stavite na tanjur ili stalak za torte. Premažite ga džemom od jagoda, pa rasporedite polovicu kreme i dio sitno nasjeckanih jagoda. Po želji dodajte još malo džema, a zatim poklopite drugim biskvitom. Tortu po vrhu premažite ostatkom kreme i ukrasite svježim jagodama. Prije posluživanja dobro je ohladite – idealno nekoliko sati u hladnjaku.