omiljena diljem Mediterana

RECEPT DANA Savršena za ljetne večere i druženja: Ovo je najbolji recept za domaću fokaču

Foto: Shutterstock
RECEPT DANA Savršena za ljetne večere i druženja: Ovo je najbolji recept za domaću fokaču
14.07.2025.
u 09:30
Radi se o brzom i jednostavnom kruhu čija priprema može biti prilika za kreativnost u kuhinji
Pogledaj originalni članak

Fokača, odnosno focaccia, je tradicionalni talijanski kruh koji se odlikuje mekanom, prozračnom teksturom i blago hrskavom koricom. Često je začinjena maslinovim uljem i začinskim biljem, što joj daje prepoznatljivi i bogati okus. Ovaj jednostavan, ali ukusan kruh savršen je za ljetne obroke, poslužen uz razne namaze, salate ili kao dodatak glavnim jelima. Fokača je omiljena diljem Mediterana, a njezina priprema može biti prilika za kreativnost u kuhinji. Recept za ovaj talijanski specijalitet je podijelila Tanja Kovač na svojem blogu Recepttura.

Sastojci:

  • 500 grama glatkog brašna

  • 7 grama suhog kvasca

  • 325 mililitara mlake vode

  • prstohvat soli

  • maslinovo ulje

  • cherry rajčice

  • svježi bosiljak

  • masline

  • 1 ljubičasti luk

Priprema: U veliku široku posudu ulijte mlaku vodu i dodajte kvasac, pa promiješajte. Zatim ulijte malo maslinovog ulja (oko dvije žlice) i dodajte sol. Brašno sipajte u dva puta, a smjesu zatim prvo dobro promiješajte vilicom, a onda ručno umijesite tijesto.  Pobrašnite podlogu, prebacite tijesto i mijesite ga nekih 10ak minuta. Napravite kuglu od tijesta, pobrašniti je i pokriti prozirnom folijom, pa ostavite da se diže pola sata.

Dok se tijesto diže, pripremite cherry rajčice, masline i ljubičasti luk. Cherry rajčice operite, posušite i narežite na pola, a masline narežite na kolutove. Ljubičasti luk ogulite, zatim prerežite na pola i narežite na polovice kolutova. Otkinite svježi bosiljak, pa ga operite i posušite. Tijesto otkrijte i prebacite u posudu za pečenje veličine 32 x 20 centimetara koju ste prethodno namazali maslinovim uljem.

Razvucite tijesto do rubova posudite i zalijte ga s oko 4 žlice maslinovog ulja. Zatim utiskujte prste što dublje u tijesto da se pojave mjehurići, pa polovice cherry rajčica stavite u list bosiljka. Proizvoljno po tijestu posložite narezane cherry rajčice s bosiljkom, ljubičasti luk i narezane masline. Sve pokrijte čistom krpom i ostaviti da se diže 15 minuta, a zatim stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 25 minuta. 

Video pripremu ovog recept možete pogledati ovdje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.