Lagani, mirisni i svježi poput rashlađene limunade na vrućem danu, raspucanci od naranče u sebi nose savršenu kombinaciju slatkoće i citrusne svježine. Ako voliš desert koji se topi u ustima i podsjeća na tople ljetne večeri, ovaj recept je pravi hit. Zgrabi par naranči i pusti da te miris svježe naribane korice povede u mediteranski raj! Recept je podijelila food blogerica @_mmmila.
Sastojci:
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 70 g omekšalog maslaca
- Naribana korica i sok 1 veće naranče
- 350 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- Po želji: par kapi arome naranče ili 1 žličica likera od naranče
Za uvaljati:
- Kristal šećer
- Šećer u prahu
Priprema: Temeljito operite i obrišite naranču pa zatim naribajte koricu. Iscijedi sok i procijedi ga od pulpe. Jaja, šećer i vanilin šećer miksajte 3–4 minute dok smjesa ne posvijetli i postane gusta. Umiješajte omekšali maslac, koricu i sok naranče (i aromu/liker ako koristite). Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Dodajte u 2–3 navrata i lagano umiješajte špatulom ili na najmanjoj brzini miksera, samo dok se sjedini. Ako vam je naranča bila jako sočna, dodajte još 1–2 žlice brašna. Pokrijte zdjelu i stavite u hladnjak min. 2 sata (idealno 3–4 sata). Ohlađeno tijesto se lakše oblikuje, a pukotine na kolačićima bit će ljepše. Žličicom odvajajte komadiće otprilike veličine Raffaello kuglice (15–18 g). Brzo oblikujte kuglice dlanovima. Uvaljajte kuglice prvo u kristal šećer zatim obilno u šećer u prahu. Posložite kuglice na lim obložen papirom za pečenje (razmak ~5 cm). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °oko 12 minuta – trebaju popucati i ostati svijetli; nemojte ih prepeći. Pustite 5 minuta na limu pa prenesite na rešetku da se potpuno ohlade. Dok su vrući, vrlo su mekani.