dulje ćete živjeti

Reagirate li u svađi isto kao vaš partner? Doznajte što je bolje

Foto: Getty Images
Svađa
Foto: shutterstock
Veza
Foto: Shutterstock
Veze
Foto: Shutterstock
Veze
26.05.2019.
u 07:00
Istraživači su zaključili da partneri koji reagiraju slično kada je riječ o svađi, obično žive dulje od onih koji reagiraju različito.
Pogledaj originalni članak

Većina partnera osjeća krivnju nakon svađe s osobom s kojom su u vezi, no čini se kako je svađa zaista korisna.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Biobehavioral Medicine, parovi koji imaju slične stilove svađe vjerojatno će živjeti duži i zdraviji život. Istraživači su proučavali 192 para u vremenskom razdoblju od preko 32 godine, a cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako ponašanje osobe utječe na smrtnost partnera.

Svakom paru postavljena su pitanja o tome kako reagiraju na sukob u njihovom odnosu. Povlače li se u sebe tijekom svađe, izrađavaju li osjećaje i kako, reagiraju li pretjerano i žale li zbog izrečenog?

Istraživači su zaključili da partneri koji reagiraju slično kada je riječ o svađi, obično žive dulje od onih koji reagiraju različito.

Na primjer, ako partner preferira pokazati koliko je ljut, a druga strana radi to isto, imaju veće šanse za dulji život.

Pokazalo se i da se partneri koji ne zaziru od svojih osjećaja i nemaju problema s iskazivanjem istih, rjeđe svađaju i donose uzajamno prihvatljive odluke.

Dakle, sljedeći put kada se porječkate s partnerom, obratite pozornost na način na koji oboje reagirate na situaciju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.