Torta od sira ...

Prvi recept sastavili su stari Grci 800 godina prije Krista

Foto: Danijel Berkovic
Prvi recept sastavili su stari Grci 800 godina prije Krista
30.10.2014.
u 15:39
Malo koja slastica ima toliko verzija, a Ledo je nudi uz umak od kupina
Pogledaj originalni članak

      Iako rijetki ne vole slatko, ipak ih ima. No, kada je riječ o kolaču sa sirom, onda to, opravdat će se, nije klasičan kolač pa su pred njim pokleknuli baš svi. Desert čija je priprema jednostavna onoliko koliko i je njezinih verzija u svijetu neodoljiva je – torta od sira! Francuzi ga znaju kao “quiche de fromage”, Nijemci kao “kasekuchen”, Poljaci kao “semik”, Grci kao “tiropita”, a dobar dio svijeta pod popularnim nazivom – “cheesecake”.

Prema tumačenjima iskusnih slastičara, ovaj je kolač jedna od najstarijih slastica jer postoje pisani tragovi da su se delicijom od kozjeg sira, smokava i meda sladili te krijepili skupljajući snagu sportaši olimpijci na Peloponezu gotovo osam stotina godina prije Krista. Ako su nešto imali Grci, onda su to zasigurno imali i Rimljani pa je, prešavši Jadran, kolač od sira ostao bez smokve, ali postao bogatiji jajima. O njemu je zapis potpisao i senator Marko Porcije Katon Stariji koji je bio poznat po tome što je govorio puno, a svoje govore uvijek završavao vadeći smokvu iz tunike.

Katon je kolač od sira opisao kao “libum”, žrtveni kolač pripremljen od sira, brašna, jaja i meda. Vrsta sira bila je ta koja je davala “karakter” slastici od sira, a bila je usko vezana za kraj u kojem se pripremao – od ovčjeg, kozjeg do kravljeg, punomasnog mascarponea i svježeg domaćeg...

Prvi pa s trešnjama Martina Bračić, vlasnica tvrtke Torte i to, upravo je tortom od sira otvorila put novom slastičarskom valu u nas, a ta je njezina slastica postala omiljen i najprodavaniji desert.– “Cheesecake” sam prvi put kušala prije petnaestak godina u Los Angelesu... Bio je s trešnjama i bila je to ljubav na prvi pogled, a ispekla sam ga prema receptu “šukundjeda” ovog mojeg današnjeg “cheesecakea”.

Do otvaranja slastičarnice Torte i to doživio je još poneke promjene – kaže Martina, koja je kreativni nagon pretočila u pokretanje slastičarskog pogona i izvukla se iz uredskog posla. Martina je svoju proslavljenu tortu odnedavno, za ljubitelje hladnih slastica prilagodila čak i sladolednom izdanju te se ona našla u Ledovim škrinjama.

– Suradnja s Ledom dogodila se na njihov poziv jer su u razvoju nove sladoledne torte htjeli imati podršku iz prve ruke – dodaje poduzetnica i priznaje da joj laska što je velika kompanija poput Leda njezinu recepturu i znanje uzela za mjerilo.

– Ledo svake godine nastoji razveseliti slatkoljupce, a kako je torta od sira hit, izbor je bio jasan, a nije bilo teško ni doznati tko radi najbolju tortu od sira. Malo koja slastica ima toliko inačica kao ta torta i bio je izazov ponuditi kombinaciju koja će se svima svidjeti pa smo dodali umak od kupina, slatku osvježavajuću kombinaciju. Razvoj je trajao pola godine – objasnila je “mama” nove torte od sira Antonija Tomić, brend menadžerica Leda.     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.