Ulje kao umjetnost

Prva galerija posvećena maslinovu ulju – Olive Oil Gallery

Foto: Grgur Zučko/PIXSELL
ulje
Foto: Grgur Zučko/PIXSELL
ulje
Foto: Grgur Zučko/PIXSELL
ulje
Foto: Grgur Zučko/PIXSELL
ulje
20.04.2012.
u 09:44
– Nadam se da će Olive Oil Gallery postati središnje mjesto promocije vrhunskih hrvatskih maslinovih ulja – rekao je Leopold Botteri, kustos galerije
Pogledaj originalni članak

 

U Centru Kaptol otvorena je Olive Oil Gallery, prva galerija maslinova ulja u Hrvatskoj. Projektu Eno galerije i oleoteke Uje cilj je popularizirati vrijednost i kvalitetu hrvatskog maslinova ulja te educirati javnost o povijesti maslinarstva i procesima u postupku proizvodnje ulja.

Kušaonica, radionica, mjesto susreta...

 Galerija se otvorila izložbom "Identitet maslinova ulja – komunikacija i dizajn" koja je prikazala presjek suvremenog dizajna hrvatskih maslinovih ulja. Selektor izložbe je dr.sc. Feđa Vukić, izvanredni profesor na studiju dizajna, a organizator je agencija Manufaktura koja izložbu organizira u okviru svojeg već etabliranog projekta "Hrvatska – zemlja maslinova ulja". Za postav izložbe i vizualni identitet kataloga i izložbe zaslužna je poznata hrvatska dizajnerica Izvorka Jurić.

 Ulje i visoka gastronomija ruku pod ruku

Osim stalnog postava u galeriji će se održavati izložbe, degustacije i promocije, edukativni programi za djecu, turiste... Projekt podržava Ministarstvo turizma i grada Zagreba. U galeriji maslinova ulja posjetitelji se mogu upoznati s tradicionalnim i suvremenim tehnologijama uzgoja maslina i načinima dobivanja maslinova ulja, a redovito će se održavati izložbe vezane uz tematiku maslina i maslinova ulja. Tijekom posljednjih pedesetak godina u Hrvatskoj površine pod maslinama gotovo su prepolovljene, a naša godišnja potrošnja maslinova ulja po glavi stanovnika čak je do 8 puta manja od Grčke, Španjolske ili Italije.

– Nadam se da će Olive Oil Gallery, koja je plod je višegodišnje suradnje Eno galerije i oleoteke Uje postati središnje mjesto promocije vrhunskih hrvatskih maslinovih ulja i da ćemo uspjeti potaknuti povećanje potrošnje najzdravije masnoće koju gastronomija poznaje – rekao je Leopold Botteri, kustos Olive Oil Galleryja. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HO
hope
08:14 21.04.2012.

OVO SE MORA KOMENTIRATI. MEDITERAN KAKAV JE NEKAD BIO I KAKAV BI TREBAO BITI....CESTITAM NA IDEJI TREBA SE POVEZIVATI SA REGIJOM,..MEDITERAN IMA DUSU.A MASLINA JE SRCE KOJE ZIVI STOLJECIMA.KAD DODJEMO OVOG LJETA U HR IZ AUSTRALIJE KOJA IMA OVAKOVU GALERIJU A NEMA TAKO DUBOKU VEZU SA MASLIMOM DOLAZIMO DEFINITIVNO