Želite se riješiti kolesterola, ali zadržati u prehrani hranu koja ima dobar okus? Naime, mnogi misle da je hrana koja ima manje kolesterola bezukusna, ali to ne mora biti tako.
Donosimo vam jednostavne zamjene za vašu trenutnu prehranu. tako ćete se najbolje bezbolno boriti protiv kolesterola. Namirnice donosi stranica Health.com.
Umjesto koktela, pijuckajte crveno vino
Umjerena konzumacija alkohola može povećati proizvodnju 'dobrog' kolesterola, ali u tu svrhu koristite vino, jer ima manje ugljikohidrata, nego žestoka pića. Osim toga, konzumacijom vina unijet ćete i antioksidanse.
Kušajte edamme i orašaste plodove umjesto sira i krekera
Za predjelo nemojte servirati sir i krekere, koji su bogati zasićenim masnoćama, nego orašaste plodove poput badema ili edamme (mlada zrna soje).
Grickajte kokice, ne tortilje čips
Tortilje čips nisu puno 'zdravije' od čipsa, a dobar izbor grickalica bile bi kokice. No, pripremite ih sami, umjesto da koristite one za mikrovalnu pećnicu.
Orasi, ne krutoni
Ako želite zdraviju salatu, nemojte koristiti krutone, jer su oni industrijski često bogati ugljikohidratima. Orasi će biti dobra zamjena za njih.
Ocat i sok limuna bolji su od preljeva za salatu
Preljevi za salatu nisu dobar izbor, jer su često bogati masnoćama i poništit će sve dobro što vam 'čini' salata. Najbolja je alternativa aceto balsamico ili sok od limuna.
Zaboravite maslac, uzmite namaz od biljnog ulja
Jedna žlica maslaca sadrži više od sedam grama zasićenih masnoća, više od trećine dnevne doze. Umjesto toga, uzmite namaz na bazi biljnog ulja. Tako ćete loše masnoće zamijeniti dobrima.
Mljevena puretina, umjesto svinjetine
Mljevena puretina sadrži polovicu zasićenih masti od onih 85 posto koliko sadrži mljevena svinjetina, a u većini recepata može se zamijeniti bez problema.
Piletina je u redu, školjke su još bolje
Piletina i puretina imaju manje zasićenih masnoća nego crveno meso, ali nisu u potpunosti bez kolesterola. Najbolja strategija za smanjivanje kolesterola je više ribe i morskih plodova.
Quinoa je ukusna zamjena za rižu
Sjevernoamerička zrna quinoe vrlo su ukusna, a zdrava su zamjena za rižu ili kuskus. Jedna šalica quinoe ima 15 posto manje ugljikohidrata i više proteina nego smeđa riža.
Zaboravite vrhnje, pijte grčki jogurt
Vrhnje je uvijek loša zamisao, a često se stavlja i u jela u obliku vrhnja za kuhanje. Umjesto toga koristite grčki jogurt, koji je neusporedivo zdraviji.
Promjene u prehrani za borbu protiv kolesterola
FOTO Najljepši psi svijeta natjecali su se u Zagrebu, pogledajte kako je izgledao posljednji dan
Među više od 300 pasmina koje su se mogle vidjeti na Velesajmu najbrojniji su velški korgiji, pomeranci, zlatni i labrador retriveri, sibirski haskiji te graničarski škotski ovčari.
Što sam trebao napraviti? Ne izaći i ostaviti Mamića ispred zgrade? Rekao sam mu da se ne možemo družiti
Ivan Turudić komentirao je optužbe o vlastitoj iskrenosti koje su se pojavile u javnom prostoru otkako je objavljeno da će postati glavni državni odvjetnik, a otkrio je i koji će mu biti prvi potezi kada preuzme tu dužnost
FOTO Pogledajte ludu atmosferu na Kranjči! Uz uzvike 'Dinamo! Dinamo', Rijeka doživjela katastrofu
Lokosi su večeras uspjeli zadržati korak s Osijekom u utrci za europske utakmice, a istovremeno osigurati Dinamov ostanak na vrhu prvenstvene ljestvice
Ovih dana neprestano kišete? Uzročnik nije samo pelud iz zraka, već i nametnik skriven u posteljini, tepihu i namještaju
Zdrav životni prostor ovisi o zraku koji udišemo, ali i o razini vlage kojoj smo svakodnevno izloženi. Idealna razina je od 40 do 60 posto vlažnosti, no često je ovaj raspon gotovo nemoguće održati.
Jednu grešku kod proljetnog čišćenja svi radimo, a oduzima nam više vremena i energije
Inflacija, poskupljenje hrane i potrepština za svakodnevnu upotrebu teme su koje nas svakodnevno dočekuju i pogađaju sa svih strana. Dio naše svakodnevice je pažljivo gledanje na svaki cent, a odlazak u trgovini više nije bezbrižna aktivnost, već prethodno pomno planiranje popisa za kupovinu.
Opet ocito direktni prijevodi tekstova iz Amerike neprilagodjeni Hrvatskoj... Sto su krutoni? Kakav je to grcki jogurt? Sto su to zrna quinoe? Zasto u kulturi koja ima tradiciju maslinova ulja prepurucavati da se zamijeni namaz na bazi maslaca s biljnim umjesto maslinovim uljem? Kod nas vecina domacinstva nikad nije uopce koristila kuskus, a kamo li da sada taj kuskus idu zamjenjivati zrnima quione?? Zar je tako tesko prirediti clanak prilagodjen nasoj mediteransko-austrijskoj kulturi jela nego samo slijepo prepisivati???