Vi pitate

Prevelik hladnjak u kući nepotrebno troši energiju

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Prevelik hladnjak u kući nepotrebno troši energiju
12.03.2011.
u 10:49
Hladnjak energetskog razreda A++ godišnje potroši prosječno između 84 i 134 kWh struje, onaj A+ troši 157 kWh a A razreda 234 kWh. Pažnju valja obratiti i na klimatski razred – izvan zadanih temperaturnih okvira okoline dolazi do povećane
Pogledaj originalni članak

Pitanje: Kupujem novi hladnjak, na što sve trebam obratiti pozornost, osim na dizajn i marku?

 

Odgovor: S obzirom na to da prevelik uređaji nepotrebno troše energiju, za veličinu hladnjaka odlučujemo se ovisno o broju ukućana, pa se tako za jednu osobu preporučuje hladnjak kapaciteta 100-150 litara, za 2-4 osobe između 220 i 280 litara, a za više od 5 osoba oni od više od 300 litara. Energetska učinkovitost uređaja jedan je od najvažnijih kriterija jer na 24-satni rad hladnjaka otpada oko 15% ukupne električne energije u kućanstvu, iz čega proizlazi da kupovna cijena nije i konačna cijena uređaja. Sedam je energetskih razreda kućanskih uređaja, od A do G; F i G slabo su učinkoviti, D i E prosječni, C dobri, A i B vrlo učinkoviti. Zbog tehničkog razvoja, za hladnjake i ledenice u EU uvedene su i dodatne kategorije A+ i A++. Hladnjak energetskog razreda A++ godišnje potroši prosječno između 84 i 134 kWh struje, onaj A+ troši 157 kWh a A razreda 234 kWh. Pažnju valja obratiti i na klimatski razred – izvan zadanih temperaturnih okvira okoline dolazi do povećane potrošnje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
19:39 12.03.2011.

Ova posljednja rečenica ostavlja nedoumice: quote/Pažnju valja obratiti i na klimatski razred – izvan zadanih temperaturnih okvira okoline dolazi do povećane potrošnje./quote/. Ukratko, tzv. klimatski razred se unaprijed određuje za regionalna tržišta odnosno jednu vrstu hladnjaka (pri čemu se misli na punjenje plinom) isporučuju njem. ili tal. proizvođači za Egipat, a drugu vrstu za Švedsku. Kupac na to ne može utjecati odnosno lokalni uvoznik dobije kontigent i - gotovo! U načelu, zimi su opasne temp. za hladnjake ispod 15 C i neki su napravljeni tako da se tada isključe - osobito to vrijedi za gore spomenute kombinacije klasičnih gabarita cca 100 L i cca 200 L gore kad su pogonjeni samo jednim kompresorom. Kako god okrenete - kupac nije u stanju birati hladnjak po klimatskom razredu, a držati ambijentalnu temp. zimi i ljeti na za hladnjake optimalnih 25 C košta daleko više nego dodatni utrošak električne energije.