KORISNE INFORMACIJE

Postoje namirnice koje nemaju rok trajanja, evo koje su

Foto: Shutterstock
Postoje namirnice koje nemaju rok trajanja, evo koje su
24.10.2020.
u 21:47
Neke namirnice u vašoj kuhinji imaju puno duži rok trajanja nego što mislite.
Pogledaj originalni članak

Možda mislite kako sve ima svoj rok trajanja, ali neke namirnice jednostavno mogu potrajati stvarno dugo. Prvi primjer je med koji je odličan za zdravlje. Jedina promjena koja se događa je kristalizacija, ali to je samo znak da se radi o domaćem medu. Znanstvenici kažu kako je tako zbog velike količine šećera koja djeluje kao prirodni konzervans, kao i zbog male vlažnosti, glukonske kiseline i još nekih sastojaka. 

Postoje razne vrste octa, a njegov rok ne ističe i to zbog visoke razine kiselosti. Upravo zato se ocat i koristi kod pravljenja zimnica. 

Grijanje ne mora biti udar na kućni proračun: Donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti ove sezone!

Sol je još jedna namirnica koja se ne kvari. Koristi se da zaštiti drugu hranu od bakterija i plijesni. Najgora stvar koja mu se može dogoditi je da se navlaži, a u tom slučaju pomaže riža. Šećer je slična namirnica kao i sol. Ima gotovo istu teksturu i ne može se pokvariti. Uvijek će imati jednaki okus.

Alkoholna pića, ako su zatvorena, mogu izdržati dugo na suhom i tamnom mjestu. Otvorene boce alkohola će se ipak ponašati malo drugačije. Nakon određenog vremena će izgubiti okus.

Soja umak također nema rok trajanja i neće izgubiti svoj okus. 

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice:

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.