Pomicanje sata

Pročitajte što gubitak jednog sata sna može učiniti vašem tijelu i kako to spriječiti

Foto: Thinkstock
Pročitajte što gubitak jednog sata sna može učiniti vašem tijelu i kako to spriječiti
29.03.2015.
u 11:29
Posljedice gubitka jednog sata sna mogu utjecati na mrzovolju i gunđavost tijekom dana, no postoje i druge ozbiljnije konzekvence
Pogledaj originalni članak

Iako većini ljudi odgovara dolazak proljeća i dulji dani, činjenica je da pomicanje sata posljednji vikend u ožujku mnogi ne priželjkuju – više vole kad se sat pomiče unazad jer jedan sat sna više znači puno za tijelo i um.

Posljedice gubitka jednog sata sna mogu utjecati na mrzovolju i gunđavost tijekom dana, no postoje i druge ozbiljnije konzekvence:

Zimica – kad je tijelu potrebno više sna ono se samo počne pripremati za odmor pa dolazi do snižavanja tjelesne temperature. Ako se zateknete na poslu i 'strefi' vas drhtavica, nemojte odmah pomisliti da ćete se razboljeti – možda vam samo treba više sna.

Pojačan rizik za zdravlje – samo pola sata izgubljenog sna dnevno dovoljno je da poremeti ritam hormona u tijelu čime se povećava rizik od dijabetesa i pretilosti.

Gubitak koncentracije – podaci govore da u tjednu koji slijedi nakon vikenda i promjene ljetnog računanja vremena uvijek ima više nesreća. Zbog toga pripazite da ste posve budni prije nego što sjednete za volan.

Mentalno zdravlje – gubitak sna usko je povezan s depresijom. Istraživanja pokazuju da stopa samoubojstva raste upravo u tjednu kad se mijenja sat. Promjena vremena utječe i na prekid cirkadijskog ritma.

Pojačana iritabilnost – manjak sna utječe na pojačanu iritabilnost, pojačanu sebičnost i sklonost svađama što je vrlo loše za međuljudske odnose.

Stoga, pripazite na odmor, ne uzrujavajte se, liježite u isto vrijeme i maknite od sebe telefone, računala i ne koristite pilule za spavanje (bez preporuke liječnika) jer se tijelo i um ipak najbolje odmaraju na prirodan način.

>>Vozači, ova obavijest će vas zanimati!

>> Jeste li pomaknuli kazaljke? Počelo ljetno računanje vremena

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IK
ikonoklast
11:55 29.03.2015.

sat manje u agoniji i kak bi se reklo vise vremena za čupanje korijenja