TRADICIONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Divlji praščić u vinu

Foto: Shutterstock
Ovog adventa probajte: Divlji praščić u vinu
03.12.2019.
u 09:11
Ovo je jedno od jela koje će vas oduševiti svojim mirisima i okusima
Pogledaj originalni članak

Lovačka jela sežu daleko u ljudsku povijest, a u okusima divljači dugi niz stoljeća mogli su uživati samo bogati i odabrani. Danas nam je svima dostupna ta aristokratska poslastica iz prošlosti, stoga ne čudi da je veprovina jedan od omiljenih sastojaka raznih lovačkih gulaša i jela za obilježavanje posebnih događaja.

SASTOJCI:
1 kg buta od vepra
150 g slanine
9 češnja češnjaka
1 žlica senfa
5 lovorovih listova
300 ml vode
800 g luka
100 g mrkve
100 g peršinova korijena
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica mljevene crvene paprike
1 žličica mljevene ljute paprike
200 ml mesne juhe
200 ml bijelog vina
200 ml crnog vina
30 g sušenih vrganja
100 g suhih šljiva
50 g suhih brusnica
ulje, sol, papar

PRIPREMA:
Veprića začinite solju i paprom, dodajte senf, 3 češnja češnjaka, lovorov list i vodu te dobro izmiješajte i ostavite da se marinira minimalno tri sata. Očistite češnjak, luk, mrkvu i peršin i usitnite. Povrće i slaninu, koju ste prethodno na sitno nasjeckali, stavite u lonac na vruće ulje i pirjajte 10-15 minuta. Zatim u to dodajte marinirano meso, promiješajte i pirjajte desetak minuta. Potom dodajte koncentrat rajčice, mljevenu crvenu i ljutu papriku, suhe šljive, brusnice, malo mrkve narezane na kolutiće, izmiješajte i nastavite s pirjanjem. Nakon 15-ak minuta ulijte mesnu juhu i kuhajte na srednje jakoj vatri, po prilici sat i pol. Zatim ulijte crno vino, bijelo vino, dodajte sušene vrganje, promiješajte i kuhajte još 15-ak minuta. Okus svako malo provjerite kušanjem pa po potrebi dosolite.

Sadržaj omogućio HTZ

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr