Lovačka jela sežu daleko u ljudsku povijest, a u okusima divljači dugi niz stoljeća mogli su uživati samo bogati i odabrani. Danas nam je svima dostupna ta aristokratska poslastica iz prošlosti, stoga ne čudi da je veprovina jedan od omiljenih sastojaka raznih lovačkih gulaša i jela za obilježavanje posebnih događaja.
SASTOJCI:
1 kg buta od vepra
150 g slanine
9 češnja češnjaka
1 žlica senfa
5 lovorovih listova
300 ml vode
800 g luka
100 g mrkve
100 g peršinova korijena
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica mljevene crvene paprike
1 žličica mljevene ljute paprike
200 ml mesne juhe
200 ml bijelog vina
200 ml crnog vina
30 g sušenih vrganja
100 g suhih šljiva
50 g suhih brusnica
ulje, sol, papar
PRIPREMA:
Veprića začinite solju i paprom, dodajte senf, 3 češnja češnjaka, lovorov list i vodu te dobro izmiješajte i ostavite da se marinira minimalno tri sata. Očistite češnjak, luk, mrkvu i peršin i usitnite. Povrće i slaninu, koju ste prethodno na sitno nasjeckali, stavite u lonac na vruće ulje i pirjajte 10-15 minuta. Zatim u to dodajte marinirano meso, promiješajte i pirjajte desetak minuta. Potom dodajte koncentrat rajčice, mljevenu crvenu i ljutu papriku, suhe šljive, brusnice, malo mrkve narezane na kolutiće, izmiješajte i nastavite s pirjanjem. Nakon 15-ak minuta ulijte mesnu juhu i kuhajte na srednje jakoj vatri, po prilici sat i pol. Zatim ulijte crno vino, bijelo vino, dodajte sušene vrganje, promiješajte i kuhajte još 15-ak minuta. Okus svako malo provjerite kušanjem pa po potrebi dosolite.
Sadržaj omogućio HTZ