Ubojite su!

Ove namirnice gotovo svi koristimo u kuhinji, a mogu biti iznimno otrovne i opasne

Foto: Thinkstock
krumpir
Foto: Thinkstock
Rabarbara
Foto: Thinkstock
Muškatni oraščić
Foto: Pixabay
Kora od krumpira
Foto: Thinkstock
bademi
Foto: Thinkstock
tuna
14.10.2017.
u 08:13
Pogledaj originalni članak

Jedemo ih gotovo svakodnevno i nemamo nikakvih problema zbog toga. Ipak, neke namirnice koje imamo u svom domu mogu biti itekako ubojite. Neke su otrovne, a neke su "rizične i opasne" zbog svog oblika. Evo o kojim je namirnicama riječ.

Rabarbara – Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu koja uzrokuje bubrežne kamence. Potrebno je oko 5 kilograma ove biljke da bi bila kobna, ali i znatno manje količine mogu uzrokovati ozbiljne probleme.

Muškatni oraščić – Muškatni oraščić je zapravo halucinogen, a konzumacija količine od 5,5 grama može uzrokovati grčeve, a 8 grama može uzrokovati napadaj. Ako pojedete jedan oraščić, to može dovesti do "psihoze od muškatnog oraščića".

Krumpiri – Koliko ste puta kupili krumpir koji ima zelenkastu koru? Glikoalkaloidi se nalaze ili u zelenkastoj kori krumpira ili u "klicama" koje su izašle na gomoljima koji dugo stoje u vašoj smočnici. Glikoalkaloidi mogu uzrokovati proljev ili čak i komu i smrt.

Bademi – Treba razlikovati dvije vrste badema, one slatke i gorke. Gorki, navodno, sadrže veće količine vodikovog cijanida, a 7-10 ovih gorkih plodova može uzrokovati probleme odraslima, a mogu biti kobni za djecu.

Tuna – Tuna je "opasna" zbog toga što "upija" živu na svoje meso, a kada živa jednom dođe u naš organizam ona će ili kroz bubrege izaći iz organizma, ili će doći do mozga gdje može napraviti FDA preporuča trudnicama i djeci da u potpunosti izbjegavaju konzumirati tunu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AU
austrougarskigeneral
17:52 14.10.2017.

ovo nisam znao