Pripazite!

Otkrivamo 5 znakova da vaše dijete možda zlostavljaju vršnjaci

Foto: Thinkstock
Zlostavljanje u školama
Foto: Thinkstock
Zlostavljanje u školama
Foto: Thinkstock
Zlostavljanje u školama
Foto: Thinkstock
Zlostavljanje u školama
04.11.2016.
u 10:30
Budite proaktivni i razgovarajte sa svojim djetetom. Naučite ga da zlostavljanje drugih ili neprimjereno ponašanje nije u redu te da svoje vršnjake tretira s poštovanjem i empatijom
Pogledaj originalni članak

Zlostavljanje djece u školama problem je koji pogađa gotovo svakog roditelja. Zato je vrlo važno prepoznati simptome neobičnog ponašanja kod vašeg djeteta. Američka pedijatrica Meg Meeker za portal Today izdvojila je pet stvari koje upućuju na to da je vaše dijete možda zlostavljano u školi.

1. Ne želi ići u školu

Većina djece veseli se odlasku u školu i ponovnom susretu s prijateljima. Neobično je da dijete iznenada stvori averziju prema odlasku u školu. Govor njihova tijela otkrit će vam postoji li dublji problem. Razgovarajte sa svojim djetetom, ali nemojte ga optuživati da se neobično ponaša. Nositi se s učenicima koji loše tretiraju svoje vršnjake vrlo je izazovno za djecu u osnovnoj školi.

2. Promjene u ponašanju

Osim fizičkih simptoma, primijetit ćete da dijete ima promjene raspoloženja. Promatrajte kako se vaše dijete ponaša prije i nakon odlaska u školu te dolazi li iz škole vedro ili neraspoloženo.

3. Promjene u obrascima spavanja

Zlostavljani osnovnoškolci znaju se boriti i s nesanicom. Zbog problema s kojima se suočavaju tijekom dana u školi ne mogu mirno zaspati i opustiti se. Pedijatrica tvrdi da djeca znaju imati i noćne more, buditi se usred noći pa i razviti anksioznost kao rezultat zlostavljanja. Pripazite na spomenute stvari jer njihovo ignoriranje može rezultirati problemima u odrasloj dobi.

4. Lošije ocjene

Ako je vaše dijete inače imalo dobre ocjene u školi, a sada su odjednom lošije, za to vjerojatno postoji opravdan razlog. Djeci koju u školu zadirkuju ili zlostavljaju je teže je koncentrirati se na zadatke. Nemojte ih osuđivati da su nesposobni nešto učiniti ili ih uspoređivati s vršnjacima koji nemaju problema. Za sve postoji dobar razlog, a možda se krije upravo u drugoj djeci i njihovu ponašanju.

5. Promijenili su prijatelje

Iako je normalno za djecu u toj dobi da mijenjaju prijatelje, pripazite ima li ih vaše dijete uopće. Naime, požali li vam se dijete da u školi jede samo ili primijetite da njegovi prijatelji, koji su vas nekoć posjećivali, sada više ne dolaze k vama, razgovarajte s djetetom. Možda se počelo izolirati od vršnjaka, što će nezdravo utjecati na njegov daljnji razvoj.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Budite proaktivni i razgovarate sa svojim djetetom. Naučite ga da zlostavljanje drugih ili neprimjereno ponašanje nije u redu te da svoje vršnjake tretira s poštovanjem i empatijom. Djeca trebaju naučiti kako izgleda zdravo ponašanje u njihovoj dobi.

Kad se suočavate s djetetom koje je zlostavljalo vašeg dječaka ili djevojčicu, razgovarajte s ravnateljicom, profesorima, ali i roditeljima djeteta. Zapravo su oni najveći faktor koji može utjecati na daljnje ponašanje zlostavljača.

>> Ovo je top 10 namirnica koje trebate imati na jelovniku svoje djece: Za bolje pamćenje i zdravlje

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.