Objašnjava znanstvenik

Osvježivači zraka: Evo kako djeluju i koji nisu štetni za naše zdravlje

Foto: Shuttershock
Osvježivači zraka: Evo kako djeluju i koji nisu štetni za naše zdravlje
15.02.2021.
u 07:00
Mnogi misle da je prirodno uvijek bolje ali postoje i prirodni alergeni ili toksini koje nikako ne bi trebali biti u ovim proizvodima, pa je bitno da svaki sastojak iz proizvoda prođe ispitivanje sigurnosti
Pogledaj originalni članak

Američko Vijeće za obranu prirodnih resursa javlja da je od početka pandemije koronavirusa porasla prodaja svih vrsta osvježivača zraka, a koristi ih čak 75 posto domova.

Ipak, razne organizacije koje se bave zaštitom okoliša više su puta upozoravale kako većina  osvježivača sadrži tvari koje mogu ugroziti ljudsko zdravlje. I premda se istraživanja o njima rijetko provode, posljednje istraživanje koje je napravilo Vijeće 'Natural Resources Defense Council' (NRDC) pokazalo je da mnogi sadrže kemikalije koje mogu uzrokovati razvojne i reproduktivne probleme, a posebno su opasni za dojenčad.

- Znamo da je miris koji osvježivači ostavljaju glavni razlog zašto ih ljudi koriste, no neki osvježivači neće prostor namirisati i ispuniti ga kemikalijama, već će iz njega ukloniti loše mirise - objasnio je za Mind Body Green znanstvenik Morgan Brashear, pa savjetuje upotrebu takvih osvježivača koji sadrže samo sastojke dizajnirane za uklanjanje umjesto za prikrivanje mirisa.

Foto: Shuttershock

To su, kaže on, sastojci koji ugodne mirise zarobe, neutraliziraju i eliminiraju, a jedan od njih je ciklodekstrin koji mirise 'zaključava' i više ih se ne može osjetiti. 

- Drugi je sastojak za uklanjanje mirisa limunska kiselina koja je pH neutralizator - objašnjava Brashear, koja će mirise dovesti do pH 7, što je pH vode. Limunska je kiselina, kaže on, zbog te sposobnosti i razlog zašto se nakon jedenja ribe ruke peru u limunu.

Kako odlučiti kakav osvježivač koristiti

Za početak, savjetuje stručnjak, razmislite gdje ćete ga koristiti i kako se želite osjećati u tom prostoru. Bez obzira radi li se o mirisu koji će vas podsjetiti na djetinjstvo, blagdanskom mirisu koji obično koristimo u prosincu ili lavandi za duševni mir, potražite marke koje prolaze rigorozna sigurnosna ispitivanja i transparentne su u pogledu sastojaka.

Uz to, Brashear, savjetuje i da ne inzistirate uvijek na prirodnom.

- Mnogi misle da je prirodno uvijek bolje, ali postoje i prirodni alergeni ili toksini koje nikako ne bi trebali biti u ovim proizvodima - kaže, pa bez obzira na porijeklo bitno je da svaki sastojak prolaz postupak ispitivanja sigurnosti. 

Jeste li ih kupili? Četiri proizvoda povučena zbog pesticida, vratite ih odmah

Foto: pixaby.com
Sezam
Foto: Tvornica zdrave hrane

Ukratko, stručnjak savjetuje da tražite osvježivače koji koriste tehnologiju uklanjanja mirisa i čija se formula bazira na vodi. A u moru mogućnosti, dodaje, pokušajte odabrati i miris koji postavlja vaše raspoloženje - te pripazite i da intenzitet mirisa odgovara svim ukućanima.

Toliko je lego kockica proizvedeno da, kada bi se podijelile ljudima na svijetu, svaka osoba bi ih imala 80

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.