Foto: screenshot/youtube Ovo je treći najskuplji začin na svijetu, a obožavat ćete ga i u kavi

Ovo je treći najskuplji začin na svijetu, a obožavat ćete ga i u kavi

31. 08. 2018. u 08:22 0
Osim što pruža slatkasti, bogat okus, blagonaklono djeluje i na zdravlje

Nakon šafrana i vanilije, kardamom je treći najskuplji začin na svijetu.

Obiluje zdravim fitonutrijentima, a osobito je bogat manganom, mineralom važnom za izgradnju čvrstih kostiju i zdravog vezivnog tkiva. Mangan je važan i za rad mozga i živčanog sustava, za metabolizam ugljikohidrata i masnoća, a pomaže i apsorpciji kalcija te regulaciji šećera u krvi. Osim mangana, kardamom sadrži i niacin, riboflavin, vitamine A i C, kalij, kalcij, natrij, bakar, željezo, magnezij, cink, fosfor… 

ljekovito Ulje cvijeća koje nikada ne vene biste trebali imati u svojoj kućnoj ljekarni. I to zbog ovih razloga...

Osim što pruža slatkasti, bogat okus, blagonaklono djeluje i na zdravlje, piše Alternativa za Vas. 

Kardamom ljudi na Istoku žvaču kao prirodni osvježivač daha. Poznato je i da neke gume za žvakanje sadrže kardamom upravo zbog tog učinka. Istraživanja koja su provedena na Sveučilištu Kurukshetra u Indiji pokazala su djelotvornost ekstrakta kardamoma protiv bakterija u usnoj šupljini kao što je Streptococcus mutans te gljivica kao što je Candida albicans.

Istraživanja su pokazala da osobe koje boluju od dijabetesa imaju niske razine mangana u krvi pa će kardamom pomoći i osobama oboljelih od spomenute bolesti jer uravnotežuje razine šećera u krvi. Osim što pridonosi dobroj probavi te sprečava nadutost i grčeve, ovaj začin štiti i od pojave čira na želucu i ublažava osjećaj mučnine, povraćanje i štucanje.

o čemu je riječ? Srce vam ponekad tuče kao ludo? Doznajte trebate li se bojati

Istraživanja su pokazala da konzumacija kardamoma može pomoći osobama koje pate od  dišnih tegoba poput astme ili kratkoće daha, širi bronhije te na taj način povećava protok zraka prema plućima te poboljšava disanje kod astmatičara. 

Ostale dobrobiti kardamoma: ublažava depresiju, djeluje poput afrodizijaka, pomaže kod bolesti urinarnog trakta, potiče detoksikaciju organizma, a stručnjaci ga preporučuju i kao dodatak kavi, jer neutralizira neke njene štetne učinke. Odličan je dodatak domaćem kruhu, juhama, smoothiejima, a slaže se i s okusom badema, vanilije, cimeta, đumbira i kokosa. 

pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".