Recepti

Omiljeno ljetno povrće: Tikvice možete pripremiti na salatu, punjene ili kao lazanje

Foto: Shuttershock
Omiljeno ljetno povrće: Tikvice možete pripremiti na salatu, punjene ili kao lazanje
06.08.2021.
u 07:00
Bogate vodom i vlaknima i s niskom kalorijskom vrijednosti, tikvice su idealan prilog ili čak glavno jelo u toplim ljetnim danima
Pogledaj originalni članak

Super ljetno povrće koje se može pripremiti na sto načina, a može i zamijeniti meso i tjesteninu su tikvice. Lagane su i brzo gotove, pa su dobra namirnica za sve one kojima se ne da sate provoditi u kuhinji dok su na godišnjem odmoru i dok je vani visoka temperatura. Danas donosimo tri recepta - punjene tikvice, na salatu i u obliku lazanja.

Punjene tikvice

Sastojci:

1 tikvica
1 žlica maslinovog ulja
1 luk, narezan na kockice
2 režnja češnjaka, zdrobljena
100 g chorizo kobasice, nasjeckane
1 žličica dimljene paprike
½ žličice kajenskog papra
½ žličice sušenog origana i sušenog timijana
2 x 400 g konzervi nasjeckane rajčice
140 g pečene crvene paprike, narezane
šaka peršina, nasjeckana
85 g krušnih mrvica
100 g naribanog sira

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Prerežite tikvice na pola po dužini i izvadite sredinu. Polovice stavite u veliki lim za pečenje i začinite.

Zagrijte ulje u loncu, dodajte luk i na laganoj vatri pržite desetak minuta dok ne omekša. Dodajte sredinu iz tikvice, češnjak, kobasicu, začine i sušeno začinsko bilje. Kuhajte nekoliko minuta, a zatim dodajte rajčicu i papriku. Smanjite na laganu vatru i kuhajte deset minuta, pa dodajte peršin.

Žlicom smjesu i pasiranu rajčicu ubacite u tikvicu, do polovice, pa prekrijte folijom i pecite 30 minuta. Pospite s krušnim mrvicama i sirom, pa vratite u pećnicu na deset minuta, dok mrvice ne postanu zlatne i hrskave, a tikvice ne omekšaju.

Bo je član nekad popularnog hrvatskog benda, a evo kako danas izgleda i zašto ga rijetko viđamo

Foto: Youtube screenshot
Foto: Screenshot/youtube
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Screenshot/youtube
Foto: Instagram
Foto: Youtube screenshot

Tikvice na salatu

Sastojci:

1 srednja tikvica
1 žlica maslinovog ulja
1 režanj češnjaka, zdrobljen
1 žlica javorovog sirupa
3 žlice lješnjaka, prepolovljenih
2 kriške tostiranog kruha, nadrobljenog
10 rotkvica, narezanih na četvrtine
15 g parmezana

Za preljev:

2 žlice vinskog octa
1 žlica soka od limuna
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 ljutika, sitno narezana
1 žličica senfa
prstohvat šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C. Prerežite tikvicu po dužini i izvadite sjemenke, pa ju narežite na ploške i stavite na pladanj za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, češnjakom, javorovim sirupom i s malo začina. Pecite 20 minuta, pa pospite lješnjake i tostirani kruh i vratite u pećnicu na još osam minuta.

Dok se tikvica peče, pomiješajte sastojke za preljev u maloj zdjeli, dodajući malo soli. Dobro promiješajte. Neposredno prije nego je pečenja, prelijte sa smjesom, pospite s parmezanom i poslužite.

Vege lasagne s tikvicom

Sastojci:

8 rajčica, prepolovljenih
2 režnja češnjaka, lagano zgnječena
1 žlica maslinovog ulja
1 grančica ružmarina
½ žlice šećera
2 poriluka, narezanog na kolutiće
20 g neslanog maslaca
100 g špinata
500 g tikvica, naribanih
10 listova lazanje
250 g ricotte
125 g mozzarelle, natrgane
50 g parmezana, naribanog

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite u pleh rajčice s češnjakom, uljem, ružmarinom i prstohvatom začina. Pecite 25-30 minuta dok ne omekšaju, a zatim izvadite ružmarin i češnjak. Stavite rajčicu, češnjak i šećer u blender i miješajte dok ne dobijete gusti umak.

U međuvremenu, poriluk stavite u tavu na laganu vatru, dodajte maslac, začinite i kuhajte 7-10 minuta ili dok ne omekša. Dodajte špinat i tikvice te kuhajte poklopljeno 2 minute dok ne smekšaju. Stavite na stranu.

U posudi za lazanje rasporedite sastojke prvo koristeći umak od rajčice, zatim malo tjestenine, a zatim rikotu i povrće. Nanosite slojeve dok ne potrošite sve. Završite sa slojem povrća, mozzarelle i parmezana. Pecite u pećnici 40-45 minuta dok se umak ne reducira, a vrh postane zlatno smeđ.

Prvi put od 2019. u Hrvatskoj u jednom danu više od milijun turista!

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.