Užitak

Okusi Istre na dvoru kraljice mediteranske spize u srcu NYC-a

Foto: JADRANKA JUREŠKO KERO/VLM
Okusi Istre na dvoru kraljice mediteranske spize u srcu NYC-a
26.08.2010.
u 16:16
Lidia inspiraciju za nove projekte pronalazi odmarajući se u Hrvatskoj i plivajući u Jadranu.
Pogledaj originalni članak

Jedna od najpoznatijih američkih kulinarskih zvijezda Lidia Bastianich, porijeklom Istrijanka, i Mario Batali otvorili su na Petoj aveniji na Manhattanu, najveću trgovinu  talijanske hrane u Americi i u svijetu. Uz pomoć sina Joea Bastianicha, koji zajedno s majkom Lidijom i Marijem Batalijem posjeduje osamnaest restorana, te potporu  talijanskog investitora Oscara Farinettija na četiri tisuće četvornih metara otvorila je gastronomski kompleks Eataly.

300 tisuća delicija

I Večernji list bio je na prezentaciji za novinare pa smo u društvu Lidie Bastianich i Marija Batalija obišli sve kutke impresivno uređena prostora u kojem će se moći kupiti gotovo 300 tisuća talijanskih delicija, od tjestenine i maslinova ulja do začina i neizostavne pizze. Lidija snagu za svoje projekte crpi, kaže, odmarajući se u Hrvatskoj, plivajući u Jadranu te uz svoju obitelj. To joj, dodaje, puni baterije.

Za Večernji je otkrila da završava novu knjigu recepata pod nazivom "Bakine priče“ koju posvećuje svojoj unučadi, a objavit će je za Božić. Nedavno je pokrenula i vlastitu proizvodnju tjestenine u Italiji te je nazvala Nonna Foods. Ponosna je, naglašava da su vina iz njihovih vinarija u Italiji svake godine sve kvalitetnija i traženija u Americi.

– Moram posjetiti Hrvatsku, obećao sam to i Lidiji jer sam čuo sve najbolje o vašoj zemlji. U Istri i Dalmaciji hrana se priprema kao i u Italiji , to je mediteranska kultura i sigurno bih uživao te pronašao i zanimljive recepte – izjavio je Mario Batali, popularni gastronomski majstor koji ima svoju emisiju o hrani i kuhanju, a objavio je brojne knjige recepata i osvajao nagrade za najboljeg kuhara godine.

Pozornost je privukao snimajući serijal "Španjolska na putu“ u kojem je prije dvije godine s glumicom Gwyneth Paltrow predstavio španjolsku kulturu i gastronomiju. Bilo je pokušaja da se slična emisija snimi o Hrvatskoj i prikaže Amerikancima, ali sve je ostalo samo na lijepim željama.

Gastronomska meka

Eataly Njujorčanima otvara vrata krajem kolovoza i, sudeći po tekstovima u New York Timesu i New York Postu, bit će to nova gastronomska meka na Manhattanu. Možda je preambiciozno zamišljati što bi sličan projekt s hrvatskim prehrambenim proizvodima, vinima i promidžbom turizma na Manhattanu značio za našu zemlju, ali Lidia Bastianich i Mario Batali nas uvjeravaju da tu ideju Hrvatska ne treba odbaciti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.