Čuvajte zdravlje

Očekuju nas velike vrućine, pa pripazite i na 'prikrivene' znakove dehidracije

Foto: Shuttershock
Očekuju nas velike vrućine, pa pripazite i na 'prikrivene' znakove dehidracije
17.06.2021.
u 15:29
Iako loš zadah ni suha usta nisu, naravno, uvijek pokazatelji dehidracije, usta se osuše i kad tijelu nedostaje tekućine, a smanjeno lučenje sline uzrokuje razmnožavanje bakterija i neugodan zadah
Pogledaj originalni članak

Kad temperatura vani pređe 30°C stupnjeva, svi trebamo paziti da pijemo dovoljno tekućine jer čak i blaga dehidracija - gubitak od jedan do dva posto tjelesne tekućine - ako se ne nadoknadi dovoljno brzo, može uzrokovati opasne komplikacije, rekla je liječnica hitne medicine s Sinai Morningsidea, New York, dr. Melissa Leber.

Ipak, nije uvijek jednostavno, ističe ona, prepoznati da nam tijelo hitno treba nadoknaditi tekućinu, a neki od najčešćih znakova dehidracije zapravo su prikriveni i ne povezujemo ih nužno s potrebom za pićem.

Evo koji su, prema dr. Leber, mogući znakovi da tijelu fali tekućine:

1. Loš zadah i/ili suha usta 

Iako loš zadah nije, naravno, uvijek pokazatelj dehidracije, dr. Leber kaže da se ponekad kad tijelu voda kritično nedostaje, u ustima smanjuje proizvodnja sline koja pomaže u razgradnji hrane i njenom ispiranju.

Foto: shutterstock

- Smanjeno lučenje sline omogućuje i razmnožavanje bakterija koje uzrokuju loš zadah - objasnila je za Huff Post

Drugi potencijalni znak dehidracije mogu, dodaje, biti i suha i 'ljepljiva' usta.

2.Grčevi u mišićima

Jedan od razloga grčenja mišića pri vježbaju je dehidracija, odnosno pad elektrolita; minerala poput natrija i kalija koji su nam prijeko potrebni jer pomažu uravnotežiti pH razinu organizma, te kontroliraju rad živčanog sustava.

- Ako za vrijeme velikih vrućina najednom osjetite bolove ili stezanje u mišićima, možda vam nedostaje tekućine - kaže dr. Leber.

3. Glavobolja

Glavobolje su najčešći pokazatelj blage do umjerene dehidracije, a mogu biti podnošljive i blage ili jake i intenzivne.

Foto: Shutterstock

Isto tako, dehidracija može pokrenuti i epizodu migrene, a pretpostavlja se da je jedan od razloga to što nedostatak vode smanjuje moždano tkivo, što pak uzrokuje bol.  

4. Tamna mokraća

Jedan od načina na koji liječnici dijagnosticiraju dehidraciju je ispitivanje koncentracije vode u urinu, a dr. Leber kaže da i sami po boji mokraće možemo vidjeti imamo li dovoljno tekućine u organizmu.

- Ako je boja urina blijedožuta, imate dovoljno tekućine, a a tamnija žuta može značiti dehidriranost - kažu iz Mayo klinike. 

Pandemija turizma – religija ili zlo

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Sve brojnije grupe gostiju u Dubrovniku
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Dolaskom ljeta sve je više turista u gradu
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Sve brojnije grupe gostiju u Dubrovniku

6. Glad

Želja za hranom i pićem dolazi dijelom iz hipotalamusa, područja mozga koje kontrolira glad, žeđ i tjelesnu temperaturu, a ako ste brzo nakon jela gladni, možda vam zapravo nedostaje tekućine, kaže dr. Leber

- Nekad, naravno, glad samo znači glad i teško je zaključiti radi li se o potrebi za tekućinom - dodaje liječnica pa savjetuje da se ljeti 'preventivno' pije više tekućine nego inače.

7. Umor

Ako nemamo dovoljno tekućine koja tijelu pomaže u isporuci hranjivih sastojaka u stanice, možemo osjećati umor koji ne prestaje ni kad smo naspavani.

Foto: Shutterstock

. Hidratacija je važna za većinu tjelesnih funkcija, pa nedostatak vode djeluje skoro na sve radnje u organizmu, čak i na san - rekli su liječnici iz Zaklade Sleep Foundation, no ističu i kako snu ne pomaže ni pretjerani unos tekućine, već je potrebna 'zdrava ravnoteža'. 

Koliko piti tijekom dana

Ne postoje jasno određena pravila koliko tekućine u danu trebamo, no ako se spominju brojke, mnogi stručnjaci kažu da odrasla osoba treba šest do osam čaša vode dnevno.

Dr. Leber tako kaže da treba pripaziti na to kad osjećamo žeđ i po tome se ravnati, dok iz Mayo klinike ističu kako je žeđ već pokazatelj blage dehidracije. Zato je možda najbolje ljeti svjesno isplanirati pijenje i uvijek kraj sebe držati bocu s vodom (može se i na nju ispisati vrijeme za vodu, biljni čaj, sok agruma i slične napitke).

na njoj ispisati označenim vremenskim ciljevima. Ako niste veliki ljubitelj običnog starog H2O, razmislite o biljnom čaju ili vodi infuziranim voćem ili biljem.

- Posebno se pripremite ako planirate neko vrijeme provesti na suncu; isplanirajte koliko tekućine trebate i nosite je sa sobom - podsjetila je dr. Leber.

Piloti u avionu moraju jesti različite obroke: Razlog je oprez! Pogledajte zašto.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.