velika pohvala

O ovom hrvatskom hotelu i otoku piše i Forbes

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Zlarin
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Zlarin
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Zlarin
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Zlarin
30.04.2019.
u 10:25
Kao prvi hotel u Hrvatskoj bez plastike za jednokratnu upotrebu, hotel Adriatic nastoji biti predvodnik u inovativnosti i održivosti.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je mnogima omiljena destinacija za odmor, a mnogi svake godine iznova otkrivaju hrvatske ljepote. I strani mediji pišu o Hrvatskoj kao destinaciji iz snova, a sada smo pohvalu dobili zbog još nečega. 

Ugledni Forbes objavio je priču o rovinjskom hotelu Adriatic, Collection branda Maistra, gdje su odlučili sve plastične predmete za jednokratnu upotrebu zamijeniti raspoloživim alternativama, čime će postati prvi hotel u Hrvatskoj koji se aktivno zalaže za čišće radno okruženje i odmor bez plastičnog otpada. Ta je kampanja pokrenuta 22. travnja, na Dan planeta Zemlje. 

“Svaki čovjek treba preuzeti odgovornost za zaštitu okoliša u kojem živimo, radimo i putujemo. Ovdje, u Rovinju, imamo hotele odmah iznad prekrasne uvale, uz zaštićenu šumu stoljetnih stabala i na glavnom gradskom trgu", rekla je Lovorka Struna, direktorica hotela.

Foto: Maistra
Hotel Adriatic
Foto: Maistra
Hotel Adriatic
Foto: Maistra
Hotel Adriatic
Foto: Maistra
Hotel Adriatic
Foto: Maistra
Hotel Adriatic

Kao prvi hotel u Hrvatskoj bez plastike za jednokratnu upotrebu, hotel Adriatic nastoji biti predvodnik u inovativnosti i održivosti. 

Hotel Adriatic još lani je počeo koristiti zamjenske papirnate slamke umjesto plastičnih, a do lipnja hotel će prestati koristiti 80 posto plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu te ih do kraja godine potpuno izbaciti u svim svojim smještajnim jedinicama, barovima i restoranu.

Do kraja godine u Adriaticu će se koristiti isključivo biološka sredstva za čišćenje te podržavati suradnja s dobavljačima čiji se proizvodi proizvode od prirodnih, bioloških, ekološki prihvatljivih ili recikliranih materijala. Gosti hotela imat će priliku tijekom svog godišnjeg odmora promatrati delfine uz lokalne ''šaptače delfinima'' ili se informirati o rovinjskoj ekološkoj tržnici, nagrađivanim istarskim proizvođačima ekološkog maslinovog ulja, održivim mogućnostima kupnje i slično.

Hotel Adriatic prvi je hrvatski hotel bez plastike, dok je Zlarin prvi otok u Hrvatskoj na kojem se neće koristiti plastika za jednokratnu uporabu.

U ožujku je ovaj mali dalmatinski otok, na kojem nećete vidjeti ni automobile, potpisao povelju kojom se uređuje da poduzetnici na otoku neće koristiti plastiku za jednokratnu uporabu, poput vrećica, tanjura, pribora za jelo, slamke i šalice. Plastika je sve veća prijetnja za Zlarin budući da se mali broj stanovnika ovog otoka suočava s velikim porastom turista i gostiju tijekom ljetnih mjeseci. Tada oko 15.000 plastičnih vrećica završi u smeću, a plastikom se onečišćuje i more.

Godine 2018. skupina mještana i ekoloških aktivista okupila se kako bi se pozabavila pitanjem pokretanja inicijative Plastic Free Zlarin. Prijavili su se na Adriatic Plastic Challenge, natjecanje za društvene inovacije koje je organizirala nevladina udruga Terra Hub iz Zagreba, osvojili prvu nagradu i krenuli u stvaranje prve otočne zajednice bez plastike u Hrvatskoj.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CF
cimer_fraj
12:18 30.04.2019.

U svakom slucaju, taj me je hotel jeden kisne i vjetrovite veceri u veljaci 2017 spasio od gladi. Hrana u Hotelu Lone, gjde sam sudjelovao na jednom workshop-u bila je ocajna, a blagovaonica zivi propuh. U samom gradu svi restorani zatvoreni. Kada sam usao u Adriatic, tamo je vec klopala grupa Japanaca, izbjeglice iz Lone :)