Postavite ciljana pitanja

Niste dobili posao koji ste htjeli? Evo kako možete saznati moguće razloge

Foto: shutterstock
Niste dobili posao koji ste htjeli? Evo kako možete saznati moguće razloge
12.07.2021.
u 07:00
Podrazumijeva se da ova vrsta poslovne komunikacije mora biti 'u rukavicama' i da razlog koji saznate nećete komentirati javno na društvenim mrežama
Pogledaj originalni članak

Često su razgovori za posao organizirani tako da se odvijaju u nekoliko faza, što može potrajati i nekoliko tjedana, te zahtijevaju potpunu pažnju, a kad taj proces završi razočaranjem, kandidat se s razlogom može osjećati kao da zaslužuje objašnjenje van standardnog tipa 'odabrali smo kvalificiranijeg kandidata koji više odgovara našem timu'.

I premda će većini biti neugodno tražiti neko objašnjenje, postoje i 'bezbolni' načini za to učiniti i ispraviti eventualne taktičke pogreške koje ste možda napravili.

Podrazumijeva se da ova vrsta poslovne komunikacije mora biti 'u rukavicama' i da razlog koji saznate nećete komentirati na društvenim mrežama jer bi si tako samo stvorili potencijalne 'neprijatelje', a i drugima dali do znanja da loše reagirate na poslovne neuspjehe. 

Kraj toplinskog vala: Za vikend niže temperature, očekuje se grmljavinsko nevrijeme i bura

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
U popodnevnim satima Zagreb pogodilo nevrijeme
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
U popodnevnim satima Zagreb pogodilo nevrijeme

Umjesto toga, smatrajte taj postupak vježbom, posebno ako je postupak razgovora bio dug i iscrpljujući.

Najbolje što možete učiniti je poslati mail, zahvaliti na izdvojenom vremenu i postaviti nekoliko ciljanih pitanja za koja mislite da će vam pomoći prepoznati nedostatke zbog kojih niste dobili željeni posao.

Foto: Ilustracija/Pixabay
Ilustracija

  • Koje su bile moje slabosti?
  • Što su jači kandidati imali, a meni je nedostajalo?
  • Što vam se svidjelo kod mene i moje prijave?
  • Kako mogu poboljšati svoj životopis? 
  • Je li išta na razgovoru bilo posebno dobro? 

Pitanja treba prilagoditi specifičnoj situaciji, željenom poslu i sličnom, te ne smiju biti prekomplicirana, a ni preopća - jer trebate dobiti jasne savjete koje onda možete primijeniti na nekim budućim razgovorima za posao, piše portal Life Hacker.

Najgore što se može dogoditi je da dobijete generičke odgovore nekoga tko je potpuno nezainteresiran za vas i vašu želju za povratnom informacijom. U najboljem slučaju, ostavit ćete dojam da ste voljni učiti i razvijati se te da vam je stalo do posla koji to poduzeće nudi - a to može biti poticaj da vas zovu za buduće otvorene pozicije.

Skratili su radni tjedan na 35 sati: Ljudi su produktivniji, imaju više energije i manje su pod stresom!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.