Turistička patrola - poreč

Neobična dvokatnica sagrađena je u 13. stoljeću, a trenutačno se restaurira

Foto: Renata Rašović
Poreč
Foto: Renata Rašović
Poreč
Foto: Renata Rašović
Poreč
Foto: Renata Rašović
Poreč
Foto: Renata Rašović
Poreč
Foto: Renata Rašović
Poreč
Foto: Renata Rašović
Poreč
Foto: Renata Rašović
Poreč
04.08.2014.
u 16:33
Neobična dvokatnica sagrađena je u 13. stoljeću, a trenutačno se restaurira
Pogledaj originalni članak

U cijeloj niski porečkih kulturnih blaga jedan je biser drugačiji od drugih: Romanička kuća, neobična dvokatnica smještena u neposrednoj blizini Trga Marafor, uz glavnu porečku ulicu Decumanus, sagrađena u 13. stoljeću. Gosti grada koji je, kao nezaobilaznu točku, već nisu razgledali u nekoj od turističkih tura, ne propuštaju zastati i fotografirati se pokraj ove posebne građevine. Ima dugu i zanimljivu povijest, otkriva Davor Munda, kustos iz Zavičajnog muzeja Poreštine. ­

– Ova kuća nije jedina koja je očuvala stambenu arhitekturu romaničkog razdoblja, ali ju je sačuvala najbolje. Upravo je ovako izgledao cijeli Poreč 13. stoljeća u vrijeme dok je bio grad obrtnika – kaže kustos uvodeći nas u Romaničku kuću. Posebna je, nastavlja, i po tome što u svojoj unutrašnjosti krije samo jednu prostoriju u kojoj se i živjelo i radilo i trgovalo, kao i sve druge kuće iz tog vremena. – Više je puta obnavljana i dograđivana, a posljednje veće pregradnje izvedene su vjerojatno u 18. stoljeću.

U toj je fazi pregrađen drugi kat te joj je dodan drveni balkon koji se ne može se smatrati izvornim dijelom Romaničke kuće – kaže Davor Munda dodajući kako je dolaskom Venecije u 14. stoljeću cijeli grad postao gradom trgovaca pa su i njihova obitavališta poprimila posve nov oblik gradnje. Tada nastaju velike palače s gotičkim prozorima kakve se danas također često može vidjeti na ulicama Poreča.

Pojavljuje se i fenomen gotičkih kompleksa, kada je nekoliko kuća spajano u veliku palaču, no Romanička kuća ostala je samostalna. Naime, ona se do Drugog svjetskog rata naslanjala na jednu takvu gotičku palaču, egzistirajući u sklopu stambenog bloka koji je, međutim, tada uništen bombardiranjem i nije poslije obnovljen pa Romanička kuća danas stoji kao samostalan objekt.

Prvi porečki anale suvremene likovne umjetnosti 60­-ih godina bio je smješten upravo u ovoj kući, sve do preseljenja u sabornicu, a otad se u kući nalazio izložbeni prostor za našu etnografsku zbirku, tumači kustos.

Turisti je danas mogu obići uz prethodnu najavu u muzeju jer u tijeku je restauracijski zahvat, no djeca iz osnovnih škola i dalje dolaze u velikom broju. Davor Munda koji otkriva da stručnjaci koji rade na restauraciji upravo odlučuju o sudbini Romaničke kuće: hoće li je ostaviti u postojećem obliku i pojačati zidove ili je vratiti u prvobitni, originalni oblik. Da se pita turiste, nema sumnje, glasovali bi samo za što skorije svečano otvaranje.

>> Čak 20 posto svih Plavih zastava ima grad Poreč

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.