Isprobajte!

Nemojte ih prati u perilici posuđa: Stručnjakinja otkrila kako je najbolje očistiti posude za pečenje

Foto: shutterstock
Nemojte ih prati u perilici posuđa: Stručnjakinja otkrila kako je najbolje očistiti posude za pečenje
20.05.2023.
u 07:00
Zbog visoke topline, sadržaja minerala u vodi i kemikalija koje se nalaze u tabletama za perilicu posuđa, posuda za pečenje može promijeniti boju.
Pogledaj originalni članak

Posuda za pečenje jedan su od najčešće korištenih predmeta u svakoj kuhinji, a često je lako uočiti istrošenost već nakon kratkog vremena. Ulje, hrana i masnoća mogu se zalijepiti za metal, ostavljajući tamne mrlje i pougljenjene ostatke koji prekrivaju metal koji nekad bio sjajan i blistav. Upotreba perilice posuđa za uklanjanje mrlja može biti štetna i često neučinkovita, odnosno može pogoršati izgled posude tako što joj može promijeniti boju, piše Express.

Stručnjakinja za čišćenje Martha Stewart, tvrdi da je to uzrokovano kombinacijom visoke topline, sadržaja minerala u vodi i kemikalija koje se nalaze u tabletama za perilicu posuđa. S vremenom će metalno posuđe, osobito aluminijsko, izgledati pocrnjelo i mrljasto. Objasnila je da, ako se posude za pečenje ne očiste u potpunosti nakon upotrebe, zaostalo ulje i hrana dodatno će se zapeći na tavi sljedeći put kada se stave u vruću pećnicu.

VEZANI ČLANCI: 

Samo sapun i voda neće biti dovoljni da izribate tvrdokorne mrlje, pa stručnjakinja preporučuje kombinaciju sode bikarbone i vodikovog peroksida za čišćenje prljavštine i čađi. Pomiješajte jednu žlicu sode bikarbone s dvije žlice vodikovog peroksida i rasporedite po posudi za pečenje. Ostavite da odstoji dva sata i istrljajte vlažnom spužvom. 

Umjesto vodikovog peroksida možete koristiti i običan bijeli ocat, iako ćete morati promijeniti količine. Pomiješajte pola šalice sode bikarbone s jednakim dijelovima octa i izlijte u posudu, te zatim dodajte vrelu vodu. Ostavite da se namače 40 minuta prije nego što izribate. 

Mikrobiolog otkrio: Evo koliko su sudoperi zapravo prljavi, čak i nakon temeljitog čišćenja!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar comandante
comandante
07:37 21.05.2023.

stručnjakinjo za čišćenje....svaka ti čast, hehe