Dobar za plodnost

Namirnice koje morate imati na svom jelovniku ako želite začeti dijete

Foto: Thinkstock
trudnica
Foto: Thinkstock
zdrava hrana
Foto: Thinkstock
trudnica
Foto: Shuttershock
Hrana
Foto: Thinkstock
brazilski oraščići
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Tuna
Foto: Shutterstock
Proteini, meso
Foto: Shutterstock
Sirevi
Foto: Thinkstock
Cjelovite žitarice
25.05.2018.
u 12:59
Pogledaj originalni članak

U današnje vrijeme parovima je sve teže začeti dijete. Mnogo je čimbenika koji utječu na to, a jedan od njih je sigurno i hrana koju jedemo.

Ako planirate imati dijete, na jelovniku bi trebali imati namirnice bogate selenom, mineralom koji u malim dozama uvelike utječe na vaše zdravlje.

Osim što je povezan s plodnošću, znanstvenici su otkrili kako ima važnu ulogu i u borbi protiv raka. Ipak, sa selenom treba biti jako oprezan jer veće količine mogu biti vrlo štetne. Naime, preporučuje se uzimati 55 mikrograma selena dnevno, dok trudnice i dojilje mogu uzeti 10-20 mikrograma više.

Brazilski oraščić – Najbolji su izvor selena, u šest do osam komada ima čak 544 mikrograma. Dovoljan vam je stoga samo jedan dnevno.

Riba – Tuna sadrži 95 mikrograma selena po serviranju, iverak 47, a sardine 45.

Svinjetina, govedina i perad – Meso je bogato selenom kao i riba. Šunka sadrži 42 mikrograma po porciji, govedina 33, puretina 31, a piletina 22. No, uvijek kupujte domaće i organsko meso.

Švapski sir – Osim što sadrži 20 mikrograma selena, ima i 103 mg kalcija zbog čega je odličan izvor tog minerala neophodnog za život.

Žitarice – Riža, zobene pahuljice pa čak i kukuruzne pahuljice sadrže selen, a riža i zobene su najbolji izbor.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

NI
Nikomah95
13:47 25.05.2018.

Ja sam mislio da jsu za napraviti dijete potrebni muški i ženski spolni organi. 🤔🤔🤔🤔

Avatar nekakav
nekakav
14:27 25.05.2018.

idem pitat starog što je jeo kad su me začeli! i onda budem čuo, grah sa špekom, pola litre noje sa radenskom, štrukle od sira, popušio 5 cigareta, opatije, ak se tko sjeća... i eto mene, veselog dječaka koji se i dalje veseli životu. i radi djecu bez da razmišlja što i kolko, kada, kako, s čiem i kime, jesti, da bi se 'primilo'. a ima narod vremena za pratiti gluposti, da radi pola tog vremena kojeg potrati na ove 'vijesti i istraživanja', ne bi odlazili u njemačku.