Večernjakova akademija

Najbolja pizza u Zagrebu

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pizza
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pizza
02.01.2014.
u 07:13
Karijola u Kranjčevićevoj ulici, u kojoj je izmišljena moderna zagrebačka pizza, a potom i Karijola 2 na Šalati, uvjerljivo su najbolje gradske pizzerije, ali i sam vrh zagrebačkog ugostiteljstva, neovisno o žanrovskim odrednicama
Pogledaj originalni članak

Prvi sam put u Karijoli jeo jedne hladne siječanjske večeri sad već davne 2005. godine. Premda u to doba još gotovo anonimna, smještena u ružnoj dvorišnoj zgradi bivše pivnice Concordia, nasuprot još neuglednijeg trešnjevačkog hotela Laguna, Karijola je bila ispunjena do posljednjeg stola.Zadnji sam put u Karijoli ručao sredinom rujna ove godine, na neuglednoj terasi koja se ipak doima ponešto humanijom od doista antipatičnog i demotivirajućeg interijera.

Karijola u Kranjčevićevoj opet je bila puna do zadnjeg stola. U osam godina, ekonomskim krizama unatoč, za Karijolu u Kranjčevićevoj, pizzeriju u kojoj je izmišljena moderna zagrebačka pizza, nije se gotovo ništa promijenilo, ništa od onoga što bi osjetnije utjecalo na njezino poslovanje.

Najhrskavije tijesto

Pizze su i dalje sjajne, a Karijola u Kranjčevićevoj u manje od deset godina postala je jedna od rijetkih stabilnih zagrebačkih ugostiteljskih institucija: to je postignuto isključivo kvalitetom hrane. Moj je osobni favorit pizza picante s više nego solidnom šunkom, korektnom pancetom, mozzarellom i feferonima.

Nakon uspjeha s “prvom” Karijolom u proljeće 2012. otvorena je i Karijola 2, koja je primjer uspjeha proizašlog iz promišljene, kontinuirane i dosljedne predanosti pojedinom poslu. Karijola 2 posvećena je izvrsnosti, ali i jasno usredotočena na ostvarenje uspješnih poslovnih rezultata. Kada je riječ o izvrsnosti, ondje se neupitno peče najfinije, najhrskavije i najukusnije tijesto za pizzu, ne samo u Zagrebu nego, ponavljamo, stotinama i stotinama kilometara uokolo.

U Karijoli 2 na pizzu su tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci stavljali i komorač i šparoge. Komiška pogača upravo je senzacionalna, a pizza sa shitake gljivama i kajmakom može konkurirati za status lokalne gastronomske inovacije godine.

Lijep ugođaj

Osim toga, Karijola 2 nudi mali, ali visokokvalificirani izbor vina na čaše, dok bi se izbor piva trebao proširiti.

Jedina je ozbiljna zamjerka hrani u Karijoli 2 i dalje prosječna kvaliteta pršuta i pancete: Karijola je već toliko dobra da bi morala uložiti dodatne napore u potrazi za autentičnim suhomesnatim proizvodima, onima koji zaobilaze velika samoposluživanja.

Izvrsna pizza u novoj se Karijoli poslužuje ili na zelenoj terasi koja povezuje Vlašku ulicu sa Šalatom ili u modernom, prostranom interijeru koji može funkcionirati i kao pizzerija, ali i kao dostojanstveno i ugođajno mjesto za uživanje u piću. Karijola 2 nije samo uvjerljivo najbolja gradska pizzerija nego i jedan od najboljih zagrebačkih restorana, neovisno o žanrovskim odrednicama.

>>U budućnosti će nam pizza izlaziti iz printera!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

JH
Jasna Horvat
08:20 02.01.2014.

prevara prvo plaćen oglas, a ne nikakva akademija. i broj telefona i web stranica. drugo ima boljih u zagrebu

Avatar comandante
comandante
08:44 02.01.2014.

pa sta je ovo, testirali pizze iz dvije pizerije istog vlasnika,jeftino!!

GN
gradinata nord
10:56 02.01.2014.

Meni je usmenom predajom receno da je tamo "najbolja pizza u gradu". Otisao i zakljucio ovo: ako vam se silno jede tanko tijesto s malo premazanog paradajza te mikroskopskim dodatkom sunke/sira/ostalog za 50+ kn (jer ipak morate i platit "najbolju pizzu") onda ste definitivno nasli pravo mjesto.