Obratite pažnju

Na ovim mjestima u kuhinji krije se najviše bakterija i prljavštine, tvrde stručnjaci

Foto: Shuttershock
Na ovim mjestima u kuhinji krije se najviše bakterija i prljavštine, tvrde stručnjaci
30.11.2021.
u 16:30
Dobro očistite ova tri predmeta kako se ne bi stvarale bakterije.
Pogledaj originalni članak

Deyan Dimitrov, stručnjak za čišćenje i vlasnik Laundryheap tvrtke otkrio je da u kuhinji, ma koliko ju površinski čistili, ima nekoliko mjesta i predmeta koji sadrže puno prljavštine i bakterija, a mnogi zanemaruju održavanje i čišćenje istih.

Prva stvar koju je naveo je mala "ladica" ispod klasičnog tostera za koju mnogi uopće ne znaju ni da postoji. Trebalo bi ju svakih nekoliko tjedana, ovisno o tome koliko često koristite toster, izvaditi i isprazniti mrvice kako se ne bi stvorila plijesan, bakterije ili paraziti. "Prvo isključite toster iz struje, ispraznite mrvice iz pretinca i operite ga pod vodom. Uzmite četkicu za zube i očistite sitne, teško dostupne dijelove. Na kraju operite deterdžentom za posuđe i ostavite da se posuši."

Koji je pravi način stavljanja vilica, žlica i noževa u perilicu posuđa? Pogledajte ovo!

Često koristite rukavice za vađenje vruće posude iz pećnice, a rijetko ih, ili gotovo nikad, ne perete? Deyan kaže da je ovo velika pogreška. Iako možda djeluju čisto izvana, rukavice su prepune bakterija i grinja, ali i komadića hrane, prenosi Daily Star. "Možete ih prati na tjednoj bazi, zajedno s kuhinjskim krpama i drugim tekstilom. One silikonske perite na ruke s vodom i deterdžentom. Možete ih i dubinski očistiti tako da ih ubacite u mješavinu vode, deterdženta za posuđe i jedne žličice soda bikarbone. Ostavite ih tako 10 minuta i isperite."

Odmah iza rukavica slijedi još jedan prljavi predmet - drvene kuhače. "Bakterije ulaze u svaku rupicu i puknuće drvenog posuđa i tamo se zadržavaju ako ih ne čistite dobro. Imajte na umu da te bakterije često dolaze iz sirovog mesa koje ste miješali tijekom kuhanja i šire se na drugu hranu i kuhinjsku površinu. Kako biste to izbjegli, namočite ih u vodu i malo vodikovog peroksida na nekoliko minuta, pa isperite i ostavite da se dobro posuše."

Mrzite prati posuđe? Evo nekoliko trikova uz koje će ovaj posao biti puno brži

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MO
montello
13:21 01.12.2021.

I tipkovnica od racunala

Avatar root
root
17:40 30.11.2021.

Kada sam drvenu dasku za rezanje ubacio u perilici posuđa, mislio sam da daska nije moja.