Koliko puta ste u trgovini pomislili da je voće savršeno, sočno, zrelo i primamljivo na prvi pogled, samo da biste ga kod kuće probali i shvatili da uopće nije ukusno? Izgled ponekad vara, a biranje voća koje će zaista biti slatko i aromatično može biti pravi izazov. Srećom, postoje mali trikovi koji mogu pomoći da svaki put odaberete voće koje je jednako dobro koliko i lijepo. Većina ljudi procjenjuje banane po boji ili broju mrlja na kori, ali ispada da postoji još jedan trag koji otkriva koliko će biti slatke. Kupci često raspravljaju o tome jesu li banane sa zelenim vrhom ili potpuno žute najbolje, no jedan mali detalj zapravo može napraviti veliku razliku.
Muškarac na Instagramu priznao je da mu je trebalo 45 godina da otkrije ovaj jednostavan trik u supermarketu za odabir najslađih banana. Njegov savjet od tada je iznenadio tisuće ljudi koji su mislili da već znaju kako odabrati savršeno voće. Prije sljedećeg odlaska u trgovinu, možda bi vrijedilo provjeriti ovu jednu zanemarenu značajku koja jamči bolji okus, piše Daily Express. "Ovako birate najbolje banane. Pronađite stabljiku. Ako je stabljika kratka, banane će biti ukusne i slatke, ali ako je stabljika duža, imat će manje okusa", objasnio je u videu.
Mnogi su ostali oduševljeni savjetom. "Kako tek sada, sa svojih 62 godine, ovo otkrivam? Ponekad sam radila ispravno, ponekad pogrešno", napisala je jedna korisnica. "Da!! Ovo stvarno uvijek radi!!", dodala je druga. Kuhar s više od 20 godina iskustva, Cristian Feher, također je savjetovao da kupci prilikom odabira banana obrate pozornost na stabljiku.
"U trgovini ste i gledate banane, ali kako znati koje su najslađe? Tajna je zapravo u duljini stabljike. Slučajno se događa da su banane s kraćim stabljikama puno slađe i imaju puno više okusa od onih s dužim stabljikama", objasnio je Feher. Osim toga, postoje i drugi načini prepoznavanja slatkih banana. Jedan od njih je boja. Najbolje banane za kupovinu su uglavnom žute s malo zelene na krajevima, izvijestio je Spruce Eats. Ova faza nudi najbolju ravnotežu svježine i slatkoće.
Izbjegavajte one s modricama, tupom ili sivom bojom jer su možda oštećene ili nepravilno uskladištene. Potpuno žute banane bez zelene su zrele i spremne za jelo, dok će zelene sazreti za nekoliko dana. Nadalje, banane s malim smeđim mrljama dosegle su vrhunac okusa i slatkoće te su najbolje za konzumaciju.
Ako kora ima tamna, vlažna ili udubljena područja, plod unutra je vjerojatno nagnječen. Banana koju je teško oguliti ili se loše odvaja od kore još je uvijek nezrela i imat će škroban i gorak okus.