Zdravlje na tanjuru

Likopen iz rajčice pomaže sniženju kolesterola i krvnog tlaka

Foto: Photos.com
Likopen iz rajčice pomaže sniženju kolesterola i krvnog tlaka
22.05.2011.
u 10:41
Crveni pigment iz rajčice snažan je antioksidans koji smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti
Pogledaj originalni članak

Prema rezultatima studije u kojoj je međunarodni znanstveni tim vodstvom australskog Sveučilišta Adelaide analizirao 14 studija o likopenu provedenih u posljednjih 55 godina, rajčica u svakodnevnoj prehrani može pomoći sniženju kolesterola i krvnog tlaka, a time i prevenciji srčanožilnih bolesti. Naime, rajčica sadrži crveni pigment likopen - snažan antioksidans s blagotvornim utjecajem na zdravlje. Istraživanja pokazuju da likopen smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti, uključujući začepljenje arterija te srčani i moždani udar. Rajčica se svakako preporučuje svježa, ali i u prerađenom obliku (primjerice, sok ili koncentrat) jer se tako likopen još bolje iskorištava u organizmu, kažu znanstvenici.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.