RAT SPOLOVA

Lijepe žene teže dobivaju poslove koji nisu tajnički

Foto: VL FOTO
Lijepe žene teže dobivaju poslove koji nisu tajnički
11.08.2010.
u 12:00
Dok zgodnim muškarcima ljepota ide u prilog kod zapošljavanja, ženama se i to najčešće uzima "za zlo".
Pogledaj originalni članak

Iako žene troše poprilične količine novca na tretmane za ljepotu, kako bi, između ostalog, ostavile što bolji dojam na poslu, prema posljednjim istraživanjima, čini se da se ne trebaju toliko truditi. Posebno ako je posao koji rade u kategoriji takozvanih muških poslova.

Istraživanje Sveučilišta Colorado Denver je pokazalo kako dobar izgled pomaže samo kod prijava za poslove tipa tajničkog, dok je za ostale poslove privlačnost žene imala sasvim suprotan efekt od očekivanog. Potvrđeno je i kako je za iste poslove zgodnim muškarcima ljepota išla i te kako u prilog kod zapošljavanja.

– U određenim je poslovima privlačnost žena imala negativan efekt na njihove potencijalne poslodavce iako se u mnogim drugim područjima preferiraju atraktivne žene. No, i dalje očito postoje dvostruki standardi po pitanju spolova – zaključila je voditeljica istraživanja profesorica Stefanie Johnson.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Social Psychology, otkrilo je pak kako atraktivniji ljudi ipak imaju određenu prednost u poslovnom svijetu. Utvrđeno je kako češće imaju bolje plaće, bolje ocjene, čak i dobivaju više glasova ako se prijave za neku javnu funkciju, ali i bolje prolaze na sudu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.