mišljenja stručnjaka

Liječnici otkrili što nikada ne konzumiraju: Neke od ovih stvari bi vas mogle iznenaditi

Foto: Shutterstock
Liječnici otkrili što nikada ne konzumiraju: Neke od ovih stvari bi vas mogle iznenaditi
03.03.2025.
u 07:00
Nijedna od ovih namirnica neće vam oduzeti godine života, no gastroenterolozi ih većinu vremena izbjegavaju
Pogledaj originalni članak

Svi mi imamo svoje užitke: velika zdjela čokoladnog sladoleda, limenka Cole uz nekoliko kriški pizze ili burger i krumpirići. No, izreka "sve umjereno" postoji s razlogom. Većina liječnika i nutricionista zna da će potpuno zabranjivanje hrane koju volite imati negativan učinak, uzrokujući da ćete je jesti mnogo više nego što biste trebali.

Postoje određene namirnice koje gastroenterolozi, liječnici specijalizirani za održavanje zdravih crijeva i probavnog trakta, izbjegavaju 99 posto vremena. Nijedna od ovih namirnica neće vam oduzeti godine života ako je povremeno jedete, ali ovi šest stvari doktori rijetko jedu, piše HuffPost.

Proteinske pločice: Proteinske pločice su zdrave, zar ne? Dok su neke, poput onih napravljenih od pravog voća i orašastih plodova, bolje od drugih, dr. Harmony Allison, gastroenterologinja, kaže da nikada ne jede one visoko prerađene. Konkretno, super-prerađene proteinske pločice mogu dovesti do nadutosti i plinova.

"Nikad ne jedem 'proteinske' pločice. Obično su visoko obrađene i sadrže puno aditiva nepoznate korisnosti", rekla je. Gastroenterologinja  je objasnila da istu količinu proteina možete dobiti u šalici mlijeka, porciji maslaca od kikirikija, orašastih plodova ili sjemenki bundeve.

Odrezak: "Izbjegavam crveno meso, posebno odreske i hamburgere", rekla je dr. Reezwana Chowdhury, gastroenterologinja. "Crveno meso i prerađeno meso povećavaju rizik od raka i polipa debelog crijeva. Imaju visok udio zasićenih masnoća, ali ako ćete ih konzumirati, važna je količina koja se konzumira: rizik od raka debelog crijeva veći je kod onih koji konzumiraju više od 100 grama dnevno", objasnila je Chowdhury.

Hrenovke i druge mesne prerađevine: Malo je ljudi kojima je lako odbiti nekoliko komadića mirisne slanine ili hrenovke, ali dr. Rabia De Latour, gastroenterologinja i docentica medicine, kloni se ovakvih mesnih prerađevina. Tu spadaju i hladni naresci. "Crveno i prerađeno meso imaju veći rizik od raka debelog crijeva. Podaci povezuju unos crvenog i prerađenog mesa četiri ili više puta tjedno s čak 20% povećanim rizikom od raka debelog crijeva", izjavila je De Latour.

GALERIJA: Previše proteina štetno je za zdravlje: Ovo je šest znakova da pod hitno morate smanjiti unos

Foto
Keto kuharica
Foto: Envato Elements
bubreg
Foto
dehidracija
Foto: Getty Images
Srčani udar
Foto: Shutterstock
Voće i povrće
Foto: Getty Images
Bolni trbuh
Foto: Thinkstock
Zadah

Riba ili piletina pržena u dubokom ulju: Iako je kutija pilećih nuggetsa izuzetno ukusa, ona ipak ne čini uslugu vašem zdravlju crijeva. "Istraživanja su pokazala da ulje za prženje može nepovoljno modulirati crijevni mikrobiom, što dovodi do pogoršanja ateroskleroze, nakupljanja masti i drugih tvari na stijenkama arterija", objasnio je dr. Mahmoud Ghannoum, istraživač mikrobioma. Dugoročno, ovo nakupljanje može dovesti do posljedica poput srčanog i moždanog udara.

Gazirana pića: Ako ste redoviti konzument gaziranih pića ili bilo koje druge vrste pića sa šećerom, možda je vrijeme da se odreknete te navike. "Iako mogu biti laka za konzumaciju, ova pića su povezana s kroničnim stanjima poput dijabetesa i bolesti srca," rekao je dr. Simon C. Matthews, gastroenterolog. Dodao je i da su ova pića često povezana s izazivanjem gastrointestinalnih simptoma kao što su nadutost, podrigivanje i refluks, posebno kada su u kombinaciji u svojih karboniziranim oblicima.

Bijeli kruh: Prema dr. Shilpi Grover, direktorici onko-gastroenterološkog programa, rafinirane žitarice nisu dobre za vaša crijeva.  "Studije koje su procjenjivale prehrambene obrasce jasno su pokazale da je visok unos rafiniranih žitarica povezan s povećanim rizikom od upalnih vrećica u probavnom traktu koji se nazivaju divertikulitis", rekla je.

Objasnila je i da, suprotno onome što se ranije mislilo, orašasti plodovi, kukuruz i kokice nisu povezani s povećanjem rizika od razvoja divertikuloze ili komplikacija poput divertikulitisa ili krvarenja. Zdravlje crijeva nije sve na što morate paziti kada se radi o prehrani s visokim udjelom crvenog mesa i rafiniranih žitarica.

"Iste dijete koje se preporučuju za smanjenje rizika od zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, bolest koronarnih arterija i rak, također će vjerojatno smanjiti rizik od divertikulitisa", rekla je. No, ne brinite: hrenovka tu i tamo neće vam uništiti zdravlje crijeva. Možete si i olakšati pa dodati kiseli kupus za jačanje crijeva.

Pokazala kako izgleda hrana iz McDonald'sa nakon - 17 godina!

Video

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.