sve o omiljenom jelu

Kult punjenih paprika

Foto: Tatjana Pastuović Klaić
Kult punjenih paprika
21.10.2014.
u 10:30
Punjene ili "filane" paprike čine postojan dio hrvatske kulture stola i folklora i prate nas tijekom cijelog života...
Pogledaj originalni članak

Bilo da ih obožavamo ili ih baš nikada ne jedemo, jedno je sigurno – punjene paprike u domaćoj gastronomiji uživaju kultni status.

Punjene ili "filane" paprike, čine postojan dio hrvatske kulture stola i folklora i prate nas kroz cijeli život, a domaćinstva u kojima se ljeti u velikom loncu, pa čak i na najvećim vrućinama, povremeno ne krčka mljeveno meso s rižom u žuto-zelenim jestivim posudicama, prava su rijetkost.

Složit ćete se da punjene paprike donose okus i miris ljeta i djetinjstva. Njihovu duboku ukorijenjenost u našoj gastronomiji te važnost u svakodnevnom životu potvrđuju i brojna književna djela koja ih spominju uključujući posljednji roman Miroslava Krleže, a nedavno su određeni dječaci iz Dalmacije punjene paprike i opjevali.

Ostatak teksta pročitajte na portalu Gastro.hr.

>>Ljeto na tanjuru uz šarene paprike punjene kozjim sirom

>>Akademija zdravog življenja - pileće rolade na tri načina

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Mr_T
Mr_T
17:29 21.10.2014.

Upravo su na stolu 😃

KO
kojesta
17:40 22.10.2014.

i kod mene, vec sam ih radila tri puta u mj. dana i vecinom podijelila. moji austrijanci su ludi za njima. iako ih oni peku u roru sa sosom od paradajza, ja ih zacinjujem po mediteranski i prefine su. tj. u meso uz luk i cesnjak i cili malo senfa, kadulje i timijana a u paradajz sos kad se kuha dam mrvicu ruzmarina.