PREHRANA

Kombinacije zdravih namirnica koje jamče dug život

Kombinacije zdravih namirnica koje jamče dug život
19.10.2010.
u 10:30
Prehrana bogata zdravim namirnicama utječe na smanjenje kolesterola, koji se često veže uz krvožilna i srčana oboljenja.
Pogledaj originalni članak

Kombiniranje različite hrane, od zobene kaše do borovnica, ključna je za dug i zdrav život, otkriveno je u studiji koju su proveli švedski znanstvenici sa Sveučilišta Lund. Otkriveno je kako prehrana bogata zdravim namirnicama utječe na smanjenje kolesterola, koji se često veže uz korvožilna i srčana oboljenja, čak za trećinu te da smanjuje krvni tlak za osam posto.

- Rezultati su nadmašili naša očekivanja i želim samo naglasiti da nikada prije nisu provedene studije koje bi dovele do ovih rezultata, izjavila je autorica studije profesorica Inger Björck.

Dugo se već zna kako nas zdrava prehrana može "sačuvati" od brojnih oboljenja. Voće i povrće bogato antioksidansima, riblje ulje i cjelovite žitarice oduvijek su visoko na listi preporučenih namirnica. No, ono što se tvrdi u ovom istraživanju jest da kombinacija tih zdravih namirnica ima veći efekt nego ako se konzumiraju samo pojedinačne namirnice.

- Vjerujemo da je stvar u kombiniranom efektu. Specifični produkti utječu na jedan ili nekoliko faktora rizika, no kombinacija kvalitetne hrane udara na nekoliko rizičnih parametara odjednom, objasnila je Björck.

Studija je provedena na uzorku od 44 ispitanika u dobi od 50 do 75 godina, a među hranom koja im je preporučena našli su se riba, ječam, soja, borovnice, bademi, cimet i ocat. Pokazalo se kako im je loš kolesterol smanjen za 33 posto, kao i markeri za upale, dok su se memorija i kognitivne funkcije poboljšale.

PRIMJER ZDRAVOG OBROKA:
Doručak – zobena kaša s borovnicama i cimetom
Međuobrok – šaka badema ili grožđica
Ručak – salata od slanutka i raženi kruh
Međuobrok – voćna salata
Večera – losos sa smeđom rižom i povrćem

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
11:06 19.10.2010.

Nije čudo što narod bira vucibatine i lupeže kada se loše hrani! Voće se može jesti isključivo prije obroka jer pomiješano s drugom hranom ometa probavu. Slanutak i kruh nikako se ne smiju naći u jednom obroku jer je to miješanje ugljikohidrata i bjelančevina, što slabi probavne mogućnosti. Isto vrijedi i za losos i smeđu rižu. Dakle, salata može, ali uz nju ili losos ili riža. Ili jare ili pare...

SH
shrink
19:17 19.10.2010.

Zdrava hrana i ukusna hrana su obrnuto proporcionalni. Sto je hrana ukusnija, to je manje zdrava.

OB
-obrisani-
23:31 19.10.2010.

Griješiš, mladiću, zdrava je hrana vrlo ukusna, ali tko ti je kriv kada to na svomu stupnju razvoja nisi u stanju spoznati. Kada bi znao kako je ukusna zob, u kojoj je malo soli i maslinova ulja, rekao bi: \"Konju jedan, cijeli si dosadašnji život potratio u tovljenju smećem!\"