DOBRO JE ZNATI

Kako uštedjeti struju: Ovo su kućanski uređaji koji troše najviše električne energije!

Foto: Tomislav Puklavec/PIXSELL
Kako uštedjeti struju: Ovo su kućanski uređaji koji troše najviše električne energije!
11.04.2022.
u 12:30
Plazme troše golemu količinu električne energije, a moderniji LED televizori troše znatno manje
Pogledaj originalni članak

Ako vam je nekad nenadano u kući nestalo struje, vjerojatno ste se vrlo brzo podsjetili za što nam je sve ona potrebna te koliko je uzimamo ''zdravo za gotovo''. Zato, ako razmišljate kako biste mogli smanjiti njenu smanjiti potrošnju, dobro je znati da neki kućanski uređaji, aparati i pomagala troše više energije od drugih. Evo koji su to:

Nikada nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva i to zbog vrlo ozbiljnog razloga!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Električni tuš

Električni tuš godišnje može potrošiti i 1460 kilovatsati (kWh), što može biti veliki postotak vašeg računa za energiju.

Sušilica rublja

Ona u prosijeku godišnje potroši oko 675 kilovatsati, no postoji prilično jednostavan način za uštedu. Odjeća se može staviti i na sušilo u domu ili vani na sunce i tako uštedjeti.

Plazma TV

Kako piše portal Viessmann, TV u prosijeku gledamo nešto više od tri sata dnevno pa vrijedi razmisliti koliko taj oblik zabave zapravo košta.

Plazme troše golemu količinu električne energije, no moderniji LED televizori troše znatno manje i često imaju ugrađene  pametne funkcije za poboljšanje učinkovitosti.

Kuhinjski aparati

Što se tiče kuhinjskih aparata, najviše električne energije troše perilica posuđa (480 kWh/godišnje), hladnjak/zamrzivač (425 kWh godišnje), štednjak s električnom pločom za kuhanje (315 kWh godišnje) i pećnica (290 kWh godišnje). 

Kuhalo za vodu

Često korištenje kuhala također može dovesti do veće potrošnje struje, a Viessmann navodi da kuhalo za vodu godišnje potroši oko 165 kilovatsati.

Najmanje struje troše:

Na popisu kućanskih uređaja koji troše najmanje električne energije su ventilator, usisavač, toster, pegla i aparat za kavu.

S ovim trikom zaspat ćete za pet minuta! 😴

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

Avatar IzgubljeniSlucaj
IzgubljeniSlucaj
13:45 11.04.2022.

Došao sam samo da vidim koliko će gluposti napisati ... i nisam se prevario.... Vrlo je jednostavno, pogledaš koliko snage ima uređaj, pa pomnožiš sa brojem sati i imaš potrošnju. Sva elektronika ima beznačajnu potrošnju u odnosu na električni bojler, koji vuče stalno. Pećnica je veliki potrošač, ali pališ je samo povremeno pa opet nije big deal. A ovo za plazmu... ja sam prije 10 godina kupio plazmu, bila je na 130 ili 170 W, ali se gleda samo par sati na dan. usisivači, fenovi, tosteri... možda troše puno struje, ali sve je to kratkotrajno. Zamijeni sijalice sa LED-icama i pazi na bojler (ako nemaš plin), i to je to. Ne može se tu ništa posebno uštediti. Ako imaš plin još i manje.

ST
Stari
13:38 11.04.2022.

Svi aparati koji imaju grijače tu spada i "pegla" koju ste naveli da troši malo, troše najviše ,a najmanje troše elektronički uređaji. Naravno u kwh ili w. po satu rada. Klima uređaji također toše puno struje,a i snažni el. motori.

Avatar Dana Dana
Dana Dana
13:20 11.04.2022.

I ja sam se upitala zašto se ne spominju klimatizacijski uređaji.