vrijedi znati

Doznajte što jedna šalica čaja na dan može učiniti za vaše zdravlje

Foto: Thinkstock
čaj od limuna i meda
Foto: Thinkstock
čaj s mlijekom
Foto: Thinkstock
čaj
Foto: Thinkstock
Pije kavu, čaj
Foto: Thinkstock
čaj
Foto: Thinkstock
čaj
Foto: Thinkstock
Čaj od breze
19.12.2017.
u 08:41
Istraživači su se fokusirali na podatke 1,678 ljudi koji su imali naviku redovitog ispijanja čaja
Pogledaj originalni članak

Novo istraživanje pokazalo je da svakodnevno ispijanje čaja ima itekako dobrobiti na zdravlje. Oni koji svaki dan ispiju šalicu vrućeg čaja imaju manji rizik od razvijanja glaukoma.

Gotovo 4,5 milijuna ljudi slijepo je zbog posljedica glaukoma, a očekuje se da će taj broj do 2020. godine narasti na 11,2 milijuna. Naime, u razvijenim zemljama u više od 50% oboljelih od glaukoma bolest nije pravovremeno prepoznata, ni liječena, dok u nerazvijenim zemljama taj broj raste do 90%.

Glaukom je prvi uzrok nepovratnoga gubitka oka i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Brown i California analizirali su podatke 10.000 Amerikanaca iz razdoblja od 2005-2006. Podaci su obuhvatili analizu uzoraka krvi, podatke iz upitnika o načinu života i navikama, fizičkim stanjima...

Istraživači su se fokusirali na podatke 1,678 ljudi koji su imali naviku redovitog ispijanja čaja. Pet posto njih je obolilo od glaukoma.

Analizom je utvrđeno da osobe koje piju jednu šalicu čaja na dan imaju 74 posto manji rizik od razvijanja glaukoma u usporedbi s onima koji ne piju čaj. 

Za liječenje galukoma pomaže čaj od gloga i lista maline te čaj od heljde. 

Pogledajte i video Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar nekakav
nekakav
09:12 19.12.2017.

kolko vrući čaj mora biti? :) i kakav čaj, zeleni, crni, ili voćni, u biti parena suha jabuka sa smećem od ostatka voća? da znamo što piti! stiže božić, kuhano crno vino najjače udara, i ne dižeš se sa stola, odnosno nisi u stanju dići se ispod stola.... a vi tu čaj nudite, kavu.. još samo koje kolače, kako jelku okititi. ej, znam ja jednu, jelku... trebalo bi je, da, nakititi.