nije vam ni palo na pamet

Japanke su najčešći, ali i najgori izbor ljetne obuće za vaše noge. I to zbog ovoga...

Foto: Shutterstock
Japanke
17.06.2014., Zagreb - Predstavljanje japanki brenda Havaianas u hotelu Aristos. Photo:Anto Magzan/PIXSELL
04.07.2016.
u 08:36
Ne zaboravite da otvorena ljetna obuća može biti opasna u vožnji jer lako može ispasti ili zapeti za papučice u automobilu.
Pogledaj originalni članak

Ljetna obuća često se izrađuje od umjetnih materijala, a s obzirom na to da se stopala ljeti pojačano znoje, brzo se mogu pojaviti iritacije i žuljevi.

Stručnjaci upozoravaju da ljetna obuća najčešće nije anatomski oblikovana, nego ima ravne i tanke potplate koji loše podupiru lukove stopala (slično, samo u drugoj krajnosti, događa se na visokim potpeticama).

U otvorenoj ljetnoj obući često je gotovo cijelo stopalo izloženo suncu, pa se nerijetko na tim mjestima dobiju opekline od UV zraka. Nema smisla zabranjivati ljetne natikače, japanke i sandale, no svakako treba znati da one nisu za cjelodnevno hodanje. Za to su pogodnije “sportske” verzije sandala s debljim i fleksibilnijim potplatom. Za veće fizičke napore kao i okoliš u kojemu se stopala lako mogu ozlijediti (npr. planinarenje) najbolja je obuća posebno prilagođena takvim aktivnostima.

Važno je redovito mijenjati izgaženu obuću i nositi odgovarajuću veličinu – nemojte otvorenu ljetnu obuću kupovati ako je “na knap” misleći da noga ionako ima dovoljno mjesta “uokolo”.

Ne zaboravite da otvorena ljetna obuća može biti opasna u vožnji jer lako može ispasti ili zapeti za papučice u automobilu. 

>>Konačna presuda 'kroksicama': Nisu samo ružne nego i štetne za zdravlje

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar patkovic
patkovic
14:24 04.07.2016.

slabom durcu svaka klaka smeta

Avatar commentator
commentator
23:24 04.07.2016.

"...nisu anatomski oblikovana..." , ma da, svi su postali tako dreklikatni da moraju i dalje živjeti k'o u majčinom embriju. "...Nema smisla zabranjivati ljetne natikače...."a i još bi to trebalo, a i tko bi ih se usudio zabraniti ako ih Kinezi proizvode. "...najgori izbor ljetne obuće...." ma naravno da su "najgore" kad su najjeftinije, a to je vrlo nezgodno, jer vlasnik nogu koje će hodati u japankama, neće kupiti skuplje artikle a to jako "žulja" proizvođače kojima se magazini preljevaju od svojih skupljih proizvoda za noge. O tome koliko su "najgori izbor;" što se mene tiče od ''58-sme ne postoji ljeto bez japanki i neće postojati, dok svijeta bude (barem u mom vidokrugu.) Dizajnerski su savršene u svojoj jednostavnosti; "manje je više."

Avatar Linux
Linux
11:43 04.07.2016.

i ja volim japanke, ali i kineskinje, tajlandjanke, filipinke, vietnamke,.... dobre su te azijatkinje