sve se može riješiti

Iznenađujući uzroci bolova: Što napraviti?

Foto: Arhiva
Iznenađujući uzroci bolova: Što napraviti?
08.12.2012.
u 13:30
Uzročnici ponekad nisu vidljivi, već mogu biti zamaskirani vašim načinom života...
Pogledaj originalni članak

Udarite li se u dovratak, zaboli vas i izbije modrica? Pretjerali ste s vježbanjem pa sutradan imate muskulfiber? Popodne su najavili južinu, a vama se glava pomalo pretvara u bundevu? Ovo su samo neki od \"normalnih\" bolova kojima nam organizam javlja da s njime nešto nije u redu. Međutim, bolovima u tijelu ponekad ne možemo pronaći uzrok. Ponekad ju je teško ignorirati i tada smo skloni posezati za tabletama, umjesto da shvatimo uzrok i pokušamo ga riješiti na prirodan način.

Ipak, tu postoji mali problem. Uzročnici ponekad nisu toliko vidljivi i osjetljivi, već mogu biti zamaskirani vašim načinom života. Portal Prevention otkriva neke \"krivce\" za neugodne bolove, a savjeti slijede u nastavku:

 

Ljutnja. Nemojte se čuditi što vam trenutne bolove ljutito stanje može produbiti i prolongirati. Istraživanje u kojem su na pacijente s kroničnim bolovima u leđima liječnici vikali osjećali su veću napetost u leđnim mišićima i veće bolove ako su šutke otrpile napad. Oni koji su barem opsovali osjećali su se bolje.

Rješenje je... Već predosjećate da će vas neko razljutiti, podiže vam se krvni tlak, ubrzava rad srca, a disanje postaje plitko - zaustavite se. Prestanite stiskati zube, i odradite deset dubokih udisaja. Ljutnju nikako nemojte skupljati u sebi, zato odmah reagirajte na nepravdu, ili se odmaknite od osobe koja vas ljuti, te naravno porazgovarajte s nekime.

 

Pesimizam. Upali ste u krizu i sve vam je glupo, ništa vam se ne da jer tako i tako ispast će najlošije moguće? Pesimizam vas može zahvatiti i ako ste previše ozbiljni u životu što može pojačati stres. Bol se stoga može pojačati jer je dio mozga koji je zadužen za emocije isti koji obrađuje informacije o boli.

Rješenje je... Pozitivno razmišljanje jedini je način da se riješite bolova, a u tome vam mogu pomoći uključivanje u nove aktivnosti i briga o svom tijelu i opuštanje.

 

Premalo sna. U snu se organizam regenerira i zacjeljuje jer proizvodi hormon rasta. Ne zarastaju li tkiva optimalnom brzinom, bolovi neće nestajati. Još je gore s nesanicom - jer ona izaziva rizik od tri puta jačih i češćih kroničnih bolova.

Rješenje je... San. Kako biste usnili pokušajte se mislima otploviti na neka ugodna mjesta na kojima ste ovo ljeto punili baterije. Osim što ćete ovom metodom više spavati, koncentracija vam više neće biti na probadajućoj boli, te na trzaj način u mozgu smanjuje intenzitet boli.

 

Samoća. Kronični bolovi, osim što pojedince ograničavaju u nekim (fizičkim) aktivnostima, mogu natjerati na povlačenje u sebe i reduciranje socijalnih odnosa. Samoća lako može dovesti do depresije za koju znanstvenici tvrde da može pojačati bol.

Rješenje je... Možda nije moguće da takve osobe partijaju s prijateljima po cijele noći, niti da sjede u kafićima po tri sata, ali trebali bi odvojiti barem sat vremena tjedno za svoje društvo.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.