Dobre kuharice

Iz kuharice Sanje Vejnović: Pileća prsa s aromatičnom koricom od suhog voća i pečene paprike punjene sirom

Iz kuharice Sanje Vejnović: Pileća prsa s aromatičnom koricom od suhog voća i pečene paprike punjene sirom
03.05.2022.
u 06:32
Poznata glumica iskoristila je vrijeme koje joj je ‘darovala’ pandemija koronavirusa da se konačno prihvati jednoga drugog kreativnog posla – pisanja i objave svoje prve kuharice – na što je već godinama nagovaraju svi koji su imali prilike kušati njene slane i slatke specijalitete. Otkad je kuharica jednostavnog naziva "Iz moje kuhinje" ugledala svjetlo dana redovito isprobavamo Sanjine recepte.
Pogledaj originalni članak

Knjiga s više od 140 recepata podijeljena je na poglavlja: Juha kao obrok, Salata kao obrok, Variva, Tjestenina, Njoki, Slano prhko tijesto, Rižoto, Složenci, Meso, Riba, Torte, Kolači i Kolačići. Danas smo odabrali ovaj fini recept koji pilećim prsima daje posve novu dimenziju.

Pileća prsa s koricom od suhog voća

Sastojci (za 4 osobe):

4 suhe marelice

4 suhe smokve

50 g suhih brusnica

2 žlice Teranina (ili voćnog brendija)

50 g sira ricotte

4 komada pilećih prsa

8 tankih šnita slanine

2 žlice limunova soka

sol i papar prema ukusu

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 ºC. Nasjeckane marelice, smokve i brusnice prelijte likerom, posolite i popaprite prema ukusu. Smjesu stavite u blender i usitnite dok ne dobijete gustu i glatku smjesu. Dobivenoj voćnoj smjesi dodajte ricottu i još jedanput izmiksajte. Stavite sa strane. Svaki komad pilećih prsa omotajte dvjema šnitama slanine. Na ugrijanoj suhoj tavi prepecite piletinu sa svih strana dok slanina ne postane hrskava. Rasporedite ih po limu na koji ste stavili papir za pečenje. Na svaki komad stavite deblji sloj voćne smjese i prelijte limunovim sokom. Pileća prsa pecite 15 – 20 minuta, ovisno o veličini pilećih odrezaka. Ako imate toplomjer za meso, piletina je gotova kad je u sredini 73 ºC i kada voćna korica na njima porumeni.

Pečene paprike punjene sirom

Sastojci (za 4 osobe):

8 većih crvenih rog paprika

300 g zrnatog sira

100 g sira ricotte

naribana korica i sok ½ neprskanog limuna

3 žlice maslinova ulja

1 žlica gustoga balzamičnog octa

50 g grubo nasjeckanih oraha

½ žličice origana

sol, papar

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 ºC. Oštrim manjim nožem zarežite uzdužno paprike tako da napravite prorez (6 cm) kroz koji ćete poslije vaditi sjemenke. Paprike posložite na lim na koji ste stavili papir za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i pecite 30 minuta u ugrijanoj pećnici. Kad su paprike pečene, prekrijte ih papirom za pečenje i pustite ih da se malo ohlade. Mlakim paprikama kroz otvor koji ste napravili prije pečenja, malom žličicom izvadite sjemenke. Pažljivo im ogulite kožicu. U posudu stavite zrnati sir, ricottu, 1 žlicu maslinova ulja, origano, sol i papar prema ukusu, orahe, koricu i limunov sok. Sve dobro promiješajte. Oprezno napunite paprike pripremljenom smjesom. Na tanjur za posluživanje pažljivo posložite punjene paprike, prelijte ih maslinovim uljem i pokapajte balzamičnim octom.

Slatki blagdani

Zavirili smo u kuharicu Sanje Vejnović: Torta od maka sočna je i taman toliko čokoladna da ćete je obožavati

Poznata glumica iskoristila je vrijeme koje joj je ‘darovala’ pandemija koronavirusa da se konačno prihvati jednoga drugog kreativnog posla – pisanja i objave svoje prve kuharice – na što je već godina nagovaraju svi koji su imali prilike kušati njene slane i slatke specijalitete. Kuharica jednostavnog naziva "Iz moje kuhinje" svjetlo dana ugledala je nedavno, a mi već neko vrijeme isprobavamo Sanjine recepte.

Za ozbiljne amatere

Mladi pastry chef radi famozne kolače, a recept za tortu od jagoda, kivija i banana izazov je za najhrabrije!

Mladi inženjer robotike Krešimir Bonačić Krešić u duši je oduvijek bio slastičar, a prije par godina napokon je dobio i službenu potvrdu za to na prestižnoj gastroakademiji Italian Culinary Institute for Foreigners. Njegove slastice uistinu su nešto posebno – predlažemo da se već danas uvjerite u to i pokušate pripremiti tortu za kojom će svi doma poludjeti.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.