Meso biljnog podrijetla

Isprobali smo hamburger 100 posto biljnog podrijetla. Ovo su naši dojmovi

Foto: Shutterstock
Planet of plants
Foto: Shutterstock
Planet of plants
Foto: Native tim VL
Planet of plants
04.07.2022.
u 10:57
Novi alternativni način prehrane ostavlja izbor svima i nudi kvalitetnu alternativu onima voljnim eksperimentiranja
Pogledaj originalni članak

Iako se novinski tekstovi ne bi trebali počinjati iz prvog lica, za mene iskustvo kakvo me dočekalo danas zaslužuje osobni komentar. Prvo da pojasnim kontekst. Student sam i kao takav oslanjam se isključivo na menze, jer uz sve ispitne rokove i obveze, ali i ovaj posao – nemam baš puno vremena kuhati i eksperimentirati za štednjakom. Nećemo se lagati, poprilično sam i lijen za to. Takav način života navikao me je da stalno jedem meso i mesne proizvode. Shvatio sam da gotovo ne prođe ni jedan dan bez mesa i puno sam se puta pitao kako bi izgledala moja prehrana bez dobrog burgera, kasnog junk food-a u domu i koliko bih izdržao? Upravo to ću testirati danas.

- Jesi spreman na potpuno novu verziju burgera? – nasmijano me pitao kolega Zoran.

- A, ne znam. Valjda, malo je čudno – iskreno sam odgovorio dok sam gledao burger koji su nam poslali iz Planet of plants-a. Burger kao burger, pomislili ste vjerojatno, ali ono što je neobično kod ovog hamburgera je činjenica da je izrađen od mesa koje je poteklo od biljaka. Meso nastalo od biljaka – trebalo mi je da to procesuiram. Iskreno, kao tvrdi mesojed, nije baš bilo tako jednostavno 'prešaltati' se na nešto novo.

Iznenađujuće dobar okus

Ako ništa, besplatna klopa na poslu za svrhe istraživačkog novinarstva. Bar na trenutak osjećao sam se kao stručnjak za gastro-novinarstvo i već sam kritički naoštrio svoja neuka nepca, pripremivši ih za svaki detalj.

- Ne pokazuješ neko uzbuđenje Zoki?

- Burger k'o burger, bitno da klopamo – odgovorio mi je kolega.

Otvorili smo lijepo pakiranje. I stvarno, pred nama se nalazio hamburger za kojeg da mi nisu rekli da je 100 posto biljnog podrijetla, nikada ne bih ni pretpostavio. Poželjeli smo si naravno dobar tek i zagrizli. Odjednom, čudo.

- Zoki, jesi ti siguran da je ovo biljnog podrijetla? Ja ne osjetim neku razliku. Sočan je kao i svaki drugi i vrlo ukusan. Očekivao sam neki šok, kad ono, ništa – pitam ja kolegu iznenađeno.

- Da, čudno je da je ovako dobro, moram priznati, nisam baš bio entuzijastičan kao ti, ali sam očekivao da ću primijetiti bar nešto drugačije – odgovorio mi je i on poprilično iznenađeno.

Foto: Shutterstock
Planet of plants

Osim bogate, sočne teksture, hamburger je imao bogat i iznimno kvalitetan ukus hamburgera. Ispada da šok kojeg sam ja očekivao zapravo je samo mit.  

Manje mesa za jednaku količinu

Da bih trebao jesti manje mesa kao mladi student, odveć sam razmišljao. Ipak, uvijek mi se ta promjena činila kao težak zadatak. Nisam ni imao pojma koje bih recepte koristio, gdje bih kuhao, kao ni što bih kuhao. Meso „bez mesa“, varijanta koju je ponudio Planet of plants mi se svidjela. Mislim da bih se na ovo mogao naviknuti.

- 'Ajmo napraviti recenziju kao profesionalni gastro novinari. Ipak imamo tu čast da smo probali 100 posto biljni hamburger – predložio je kolega Zoran i nije me trebalo dugo nagovarati. Ilustracija koja slijedi neka je naša amaterska ocjena ovog novog iskustva.

Foto: Native tim VL
Planet of plants

'Hoćeš sad postati fleksiterijanac'?

Nakon što smo završili svoje gurmansko iskustvo, Zoki me je upitao hoću li sada postati fleksiterijanac.

- Fleksiteri-što? – nisam ga odmah shvatio.

- Ne znaš za fleksiterijance? Planet of plants ti ima cijelu stranicu o tome. Trebao bi pogledati.

I stvarno sam pogledao. Ne samo da imaju sve o mesnim proizvodima biljnog podrijetla, nego ono što je najvažnije – ostavljaju svima jednak izbor. Možeš jesti meso, a ako ne želiš, ne moraš se odreći okusa. Prvi put u životu vidio sam da netko nudi alternativu. Što se fleksiterijanaca tiče, to je, koliko sam shvatio, nova generacija koja nema za cilj u potpunosti izbaciti meso, ali ga koristi u smanjenim količinama.

Iskreno, iako sam na početku teksta priznao da sam mesojed, uz ovakav otvoren pristup izbora kakav nudi Planet of plants, vidjeti se kao fleksiterijanac, ili barem kao osoba koja malo više eksperimentira s hranom biljnog podrijetla – nije uopće teško. Štoviše, uz vrlo dojmljiv dizajn stranice ponudili su svoje proizvode, ali i uveli sve zainteresirane u novi svijet Planet of plants.

Ono najvažnije – svima su ostavili izbor i konačno ponudili alternativu koju se isplati istražiti. Već razmišljam o tome da lokalnim menzama predložim ovaj novi Pikov režim. Tko zna, možda postanem i voditelj plant-menza pokreta. Ali za sada ću se samo držati dobrih starih ispita i eksperimentirati s hranom malo više no uobičajeno.

Sadržaj nastao u suradnji s Planet of plants.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr