lijekovi iz prirode

Imate li je u kuhinji? Čisti bubrege, jetru, žuč, afrodizijak je i pomaže kod alergija i astme

Foto: Getty Images
Imate li je u kuhinji? Čisti bubrege, jetru, žuč, afrodizijak je i pomaže kod alergija i astme
21.11.2018.
u 11:17
Ublažava negativne učinke konzumacije alkohola, procesirane hrane i drugih toksina koji dospijevaju u jetra i uvelike opterećuju ovaj izuzetno važan organ
Pogledaj originalni članak

Iako je mnogi svrstavaju među povrće, artičoka je zapravo pupoljak cvijeta koji pripada rodu biljaka iz porodice glavočika. 

Osim biljnih tvari cinarina i silimarina, artičoka sadrži i snažne antioksidanse poput beta-karotena, luteina, kvercetina i rutina. Te tvari djeluju protuupalno te štite vaš organizam od raznih degenerativnih i kroničnih oboljenja, piše Alternativa za Vas. 

Ova iznimno cijenjena namirnica jedna je od najstarijih koju su ljudi poznavali, a pripisivane su joj i afrodizijačke sposobnosti. Čisti tijelo, a pravi je izbor i za one koji se odluče za dijetalnu hranu. Siromašna je kalorijama, no bogata vitaminima C, K i B, kalijem, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, hranjivim tvarima i fitokemikalijama.

GALERIJA Top 10 namirnica za zdravlje vašeg srca

Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana

Bogata antioksidansima, održava srce zdravim, smanjuje kolesterol, preventivno djeluje protiv malignih oboljenja, balansira razinu glukoze u organizmu, snižava hipertenziju, čisti jetru i bubrege, pomaže izlučivanju žuči, bogata vlaknima; blagotvorna je za probavu, odličan je diuretik, pomaže kod gihta, alergija, urtikarije, reume, astme. 

Ova biljka sadrži i vitamine B-skupine te vitamine C i K, a od minerala kalcij, željezo, kalij, magnezij i fosfor. Još neotvoreni cvatovi artičoke koriste se u kulinarstvu, a jestive su i lisne peteljke. U ljekovite se svrhe koriste mladi listovi u prvoj vegetaciji. Najčešće se upotrebljavaju za liječenje oboljenja jetara i protiv povećanog kolesterola u krvi. U ovom se slučaju koristi mlado lišće bez peteljki. List sadrži cinarozid, luteolin i gorke tvari, a bogat je i mineralima, posebno kalijem i magnezijem.

Poznato je da artičoka izvrsno čisti jetru od toksina i da pridonosi njenoj regeneraciji. Također, čisti krv.

Osim jetara, ova biljka odlično čisti i žuč, slezenu i bubrege. Potiče proizvodnju žuči, koja je važna za probavljanje masne hrane i apsorpciju masnoća te snižava razine lipida u krvi. 

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Sevilli pokazalo je da upravo ekstrakt artičoke snažno potiče proizvodnju žuči.

Artičoka ima i diuretska svojstva, potiče mokrenje te tako pridonosi čišćenju  mjehura i bubrega, štiti jetra od hepatotoksičnosti, odnosno pomaže pri oštećenjima uzrokovanima djelovanjem toksina.

Ublažava negativne učinke konzumacije alkohola, procesirane hrane i drugih toksina koji dospijevaju u jetru i uvelike opterećuju ovaj izuzetno važan organ. 

Pogledajte prvu emisiju trenerice uz koju baš svatko može smršavjeti

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
14:57 21.11.2018.

Linda, a kako bi bilo da tebe i taj žuti VL netko tuži za nadrilječništvo? Svaki dan drugi moronoidni članak koji ljudima objašnjava kako kojekakove namirnice održavaju zdravlje, a sve temeljeno na neprovjerenim podacima skinutim s interneta.

GR
gragakarlovac
13:31 21.11.2018.

baš imamo izbora sviježeg artičoka po Zagrebu koliko hočes. jeb..te a tek Karlovac, grad izgleda kao da je jučer završio rat...

Avatar Tito Krmčina
Tito Krmčina
15:50 21.11.2018.

Za potenciju je perfekt ! Obradio sa ženu ljibavnicu i svastiku sve tri u tjedan dana.