ORDINACIJA IZ BAJKE VEČERNJEG LISTA

Humanitarni put po cijeloj Hrvatskoj nastavit će se u Samoboru!

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Humanitarni put po cijeloj Hrvatskoj nastavit će se u Samoboru!
20.02.2018.
u 15:30
Ove godine "Ordinacija iz bajke" u veljači pomaže Udruzi Nova Budućnost iz Samobora, koja zbrinjava djecu bez roditeljske skrbi.
Pogledaj originalni članak

„Ordinacija iz bajke”, društveno je angažiran projekt koji je Večernji list započeo u ožujku 2015. s ciljem pomaganja djeci iz cijele Hrvatske. Tada je, zahvaljujući projektu, uređen Onkološki odjel za djecu iz Klaićeve koji je bio preseljen na zagrebački Institut za tumore.

Već iduće godine u siječnju, projekt je nastavljen pod podnaslovom „Soba čuda”, a u gradu Sisku je uređena prva senzorna soba za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Roditeljima iz cijele Hrvatske čija djeca boluju od malignih bolesti i liječe se u Zagrebu, Grad Zagreb je u ulici Ljudevita Gaja 28, dodijelio stan na korištenje. Nakon Siska i senzorne sobe, Večernji list u "Ordinaciji iz bajke" u travnju 2016. godine uredio je stan u Gajevoj.

U listopadu 2016., projekt je zaživio u Bjelovaru. Opremljena je V. Osnovna škola, namijenjena radu s djecom s poteškoćama u razvoju. Škola ima i stacionar, pa djeca ondje borave cijeli dan. Kroz projekt su im osigurani potrebni uređaji za rad, uređeno je i opremljeno nekoliko prostorija,a postavljene su prilagođene motoričke sprave za igru i vježbanje u dvorištu skole

U prosincu 2016., mjesecu darivanja, zahvaljujući projektu "Ordinacija iz bajke", djeca iz Doma za djecu u Nazorovoj dobila su korisne poklon pakete s igračakama, potrepštinama za njegu i slatkišima, veliki bor s ukrasima, a organizirana je i Božićna predstava malih glumaca, polaznika udruge Praktikum u suradnji s glumcem Kristijanom Ugrinom.

Prošle godine u veljači, u suradnji s gradom Velika Gorica, Večernjakova "Ordinacija iz bajke" opremila je novu kardio- Internističku ambulantu u sklopu Doma zdravlja. Grad Velika Gorica donirala je prijeko potreban uređaj u vrijednosti od 400.000,00 kn, a Večernji list s partnerima je osigurao potreban namještaj i ostale elemente za uređenje interijera ambulante.

Krajem 2010. godine Europsko društvo za hipertenziju objavilo je prvi put preporuke za definiciju, dijagnostičku procjenu i terapijski pristup hipertenziji u djece i adolescenata, pa će, osim za odrasle, ambulanta biti namjenjena i djeci, s obzirom na rast kardiovaskularnih bolesti poput hipertenzije.

U lipnju prošle godine, "Ordinacija iz bajke" premjestila se na Sveučilišnu kliniku za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac". Klinika je referentni centar za pacijente iz cijele Hrvatske od djece do pacijenata odrasle dobi. Uređena je jedna bolnička soba. Soba je oličena, kupaonica potpuno renovirana, postavljene su nove sanitarije, rasvjetna tijela, ogledala, kupljen je medicinski namještaj te kolica za pacijente.

Udruga Nova Budućnost iz Samobora
Ove godine "Ordinacija iz bajke" u veljači pomaže Udruzi Nova Budućnost iz Zagreba, koja zbrinjava djecu bez roditeljske skrbi. Udruga djeluje na 6 dislociranih jedinica u kojima je zbrinuto 60-ak djece. Večernji list i HEP pomoći će urediti dvoetažnu kuću na adresi Josipa Gotovca 7. u Samoboru u kojoj je smješteno 11-ero djece u dobi od 6 do 16 godina. Potrebno im je osigurati kuhinjske elemente, namještaj za dnevnu sobu i sve ostalo potrebno djeci za ugodno stanovanje, a Večernji list i partner HEP vesele se početku još jedne lijepe akcije.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr