Novi udar

Hrvatski proizvođači kave prisiljeni su podizati cijene

Foto: 'OSMAN ORSAL'
Hrvatski proizvođači kave prisiljeni su podizati cijene
11.07.2010.
u 18:30
Cijena sirove kave u posljednja je četiri mjeseca u svijetu narasla oko 45 posto. Svjesni pada kupovne moći, proizvođači će nastojati sami amortizirati dio troškova da poskupljenje ne bi bilo preveliko
Pogledaj originalni članak

Zbog drastičnog rasta cijene sirove kave na svjetskim burzama uskoro bi i hrvatski proizvođači kave mogli podići svoje cijene. Naime, u posljednja četiri mjeseca sirova kava poskupjela je više od 45 posto, a dodatni problem je što se kava poput većine burzovne robe prodaje u američkim dolarima koji je također od početka godine ojačao više od 13 posto. Ta dva povećanja podigla su ulaznu cijenu sirove kave za hrvatske proizvođače za gotovo 60 posto.

Što će sami pokriti

Unatoč brojnim špekulacijama da bi ovo poskupljenje moglo natjerati hrvatske proizvođače da toliko povise cijenu kave da bi ona u konačnici u ugostiteljskim objektima mogla biti skuplja za čak četiri do šest kuna, doznajemo da se to ipak neće dogoditi.

– Izvjesno je da ćemo morati dizati cijene, no još nismo donijeli konačnu odluku o tome. Trenutačno radimo sve potrebne analize, no jedno je sigurno, ne možemo sve prevaliti na kupce, dio troškova morat ćemo sami amortizirati – rekao nam je predstavnik jednog od vodećih proizvođača kave u Hrvatskoj. Svjesni trenutačne situacije u svijetu, a posebno u Hrvatskoj, koja je dovela do smanjene kupovne moći stanovništva, proizvođači kave pokušavaju pronaći najbolje rješenje za ovu situaciju.

– Ne mogu još reći koliko bi poskupljenje trebalo biti, ali radimo sve da ono bude što manje. Naravno, morat ćemo vidjeti koliko ćemo troškova moći sami pokrivati i kako ćemo to napraviti – objašnjava naš sugovornik. Iako su svjetske burze poprilično nepredvidive, uzastopni četveromjesečni rast cijene sirove kave dokazuje da je poskupljenje u Hrvatskoj također nezaobilazno jer su svi proizvođači sve opterećeniji novonastalim troškovima. Očito je da proizvođači čekaju jedan drugoga da podignu svoje cijene s obzirom na to da među njima vladaju jaki konkurentski uvjeti.

Izgubit će kupce

Iako je naš sugovornik iz tvrtke koja je među tržišnim liderima proizvođača kave, svjesni su, kaže, teške bitke za potrošače, ali i činjenice da bi poskupljenjem cijene kave mogli izgubiti brojne ljubitelje kave koji bi se, pritisnuti sve većim troškovima na kućni proračun, mogli okrenuti povoljnijim, ali i manje kvalitetnim proizvodima.

Iako prije konačne odluke nitko ne želi govoriti o tome kada će točno i koliko kava poskupjeti, nagađa se kako bi cijene gotovih proizvoda kupcima mogle poskupjeti kavu od deset do najviše 15 posto, a više pojedinosti javnost bi trebala doznati ovih dana.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

OB
-obrisani-
18:36 11.07.2010.

cijene kave kod nas vec je par godina ista najskuplja je ona koja je i najbolja-starbuk kava, buduci da je kostala skoro 150 kuna niko ju nije htio kupovat, druga kava po kvaliteti i cijeni legendarna je lavaca kava iz italije i kila kosta 93 kuna kila, a do nje je odmah po kvaliteti ciko doro isto talijanska kava, ove ostaale srot kave imate od 25 kuna na dalje, uvijek si svako moze kupit kavu za minimalno 33% jeftinije, a ima kave koja je i do 50% jeftinija, buduci da je vjek trajanja preko 1 godine, svak si na snizenju moze kupit toliko kila koliko mu je treba do slijedeceg snizenja, moram tu reci i to da je barem kod nas lavaca samo jednom na godinu na snizenju 33%, u hrvatskoj kila kave srot kategorije kosta 125 kuna kila-zivjeli

PU
paul-umpe
18:52 11.07.2010.

Pa nemora se kupiti Frank moze i Segafredo ili Lavaza za 13€ Kg ili Illi za 17€ Kg.

RU
rodijak Ujo
13:49 12.07.2010.

Koliko je novinarka dobila gratis kave za ovaj članak od neimenovanog proizvodjača kave? Koja ozbiljna tvrtka kupuje kavu po dnevnim tržišnim cijenama. Kava (kao i sve drugo) se kupuje po višegodišnjim ugovorima !!!