savjeti stručnjaka za hranu

Hoće li jedna pljesniva voćka uništiti i sve oko nje? Evo na što kod plijesni treba pripaziti

Foto: Markus Scholz/DPA/PIXSELL
Hoće li jedna pljesniva voćka uništiti i sve oko nje? Evo na što kod plijesni treba pripaziti
20.09.2022.
u 15:30
Plijesan lako migrira s jednog komada voća ili povrća na drugi koji ga dodiruje i najbolje je odmah baciti pljesnive proizvode, a pregledati proizvode koji ih dodiruju, kažu stručnjaci za hranu.
Pogledaj originalni članak

Sigurno ste nekad čuli da jedna loša jabuka pokvari sve u blizini; a iako je to metafora za ponašanje, može se i doslovno odnositi na voće, odnosno povrće iz vašeg hladnjaka. Kad u ladici hladnjaka ugledate jedan pokvareni grozd ili jednu pljesnivu papriku, biste li trebali baciti sve?

Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Iako jedna trula jabuka može pokvariti sve jabuke u njenoj blizini, za to treba vremena i nema potrebe da odmah sve bacite zbog jednog pokvarenog komada voća ili povrća; bacite samo proizvode koji dodiruju onaj pokvareni", savjetuje Matt Regusci iz tvrtke ASI za sigurnosti hrane.

- Također, obično je sigurno i jesti proizvode koji su dotakli pljesnivi, sve dok ih prvo operete i brzo pojedete - dodao je za Huff Post

Mogu li pokvareni ili pljesnivi proizvodi kontaminirati ostale?

- Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, postoje na stotine tisuća vrsta plijesni, mikroskopskih gljivica koje žive na biljnoj i životinjskoj tvari, a obično se šire ispuštanjem spora u zrak - kaže Vanessa Coffman, direktorica Saveza za zaustavljanje bolesti izazvanih hranom. Također, mogu se širiti putem vode ili insekata.

"Dakle, plijesan lako migrira s jednog komada voća ili povrća na drugi koji ga dodiruje i najbolje je odmah baciti pljesnive proizvode, a pregledati proizvode koji ih dodiruju; ako na njima vidite plijesan ili osjetite da su kašasti i vidite promjene boje, također ih morate baciti", dodaje.

- I redovito čistite i brišite hladnjak, posebno ako ste u njemu imali pljesnive stvari, dodao je Regusci.

Evolucija je ljudima dala nevjerojatne instinkte da koristeći vid, dodir i miris utvrde je li hrana sigurna za jelo- kaže Regusci i savjetuje: "Prvo provjerite izgleda li dobro; odnosno da nema plijesni ni pukotina. Drugo, miriše li dobro (osim ako ga je namjerno fermentirano ili ukiseljeno) i treće, kakvo je na opip i je li kašasto. Ako je sve to u redu, nema razloga da namirnica nema i dobar okus".

Je li sigurno jesti proizvode među kojima je bio i jedan pljesnivi?

Obično ih možete oprati i pojesti kasnije, a USDA preporučuje pranje proizvoda pod tekućom vodom iz slavine i izbjegavanje upotrebe sapuna ili deterdženta.

- Vjerojatnost da se razbolite od neke svježe namirnice koja je bila u dodiru s pokvarenom jako je mala, posebno ako nemate ozbiljnih zdravstvenih problema - kaže Coffman. "Ipak, ljudi s alergijom na plijesan ili kompromitiranim imunološkim sustavom mogu biti više izloženi riziku od bolesti".

Čak i kad je neki proizvod zahvatila plijesan, kažu stručnjaci, može je se pažljivo odstraniti i pojesti ga; a iznimka je ipak mekano voće i povrće s visokim sadržajem vode poput npr. rajčica, breskvi i krastavaca koje tada treba odmah baciti plijesan jer ona na površini kod njih može značiti da i duboko unutra.

Pogledajte kako se lako riješiti plijesni koja se skuplja uz rub tuš kabine!


Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.