Konoba Pod odrnom

Hobotnica se prije gradela prvo odmara' u marinadi

Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar
03.08.2017.
u 11:48
Mama Miroslava je alfa i omega, ona nam je zadnji vezni, supruga Mia je u napadu, a ja branim – slikovito Dinko opisuje kako su se taktički postavili u konobi Pod odrnom
Pogledaj originalni članak

Mjesto gdje se snaha i svekrva vole, tako je konobu Pod ordrnom (Zagorci bi rekli – Pod brajdom za vinovu lozu) predstavio Dinko Kružićević (35), mladi Omišanin. I zaista, dvije gospođe, mama Miroslava i supruga Mia, surađuju super. Pokrivaju jedna drugu.

– Čuj, mama Miroslava je alfa i omega, ona nam je zadnji vezni, supruga Mia je u napadu, a ja branim – slikovito Dinko opisuje kako su se taktički postavili u konobi. I sam igra mali nogomet. – Dida Dinko, po kojem sam dobio ime, prije 50 godina otvorio je konobu. Počeo je s marendama, a baka Ivka je kuhala. Njoj su danas 94 godine, a nekad je znala u danu napraviti i po 250 marendi. Dakle, tri generacije naše obitelji već su ovdje prošle. Izdržali smo. Dolaze mi gosti čiji su djedovi dolazili mom djedu u konobu. A sad se mi, unuci, družimo... Istra priča, ista hrana, samo pola stoljeća kasnije. Vjerujem da će i moj sin raditi isto – veli Dinko i pokazuje na mališana koji se igra na terasi.

Specijaliteti su mu grdobina na buzaru (140 kuna), hobotnica na gradele (120 kuna) i dimljena marinirana riba (80 kuna). – Čuj, da mogu, imao bih samo ta tri jela na meniju! Baš ta jela volim ponuditi gostu jer znam da će ga oduševiti. Poziva me pred gradele, majka Miroslava okreće hobotnicu.
– Hobotnica stoji u marinadi dan-dva, omekša u aceto balsamicu, soku od limete, medu i malo trava, a onda ide na gradele. I još je polijevamo tom marinadom... govori dok je priprema. Najeo sam se hobotnica u životu, neke i koje sam sam uhvatio, ali ovu iz Omiša ću pamtiti. Na gradelama je odlična, mekana iznutra, hrskava izvana, ma sjajno!

U ponudi vina trudi se imati hrvatske etikete. Čaša vina, u prosjeku, stoji oko 20 kuna. Od Pošipa Intrade do Pribidrag Zinfandela, redom lokalnih vinara. Česti su mu gosti i dečki iz – klapa. Pa se ovdje navečer, nakon jela i vina, i zapjeva.
Za desert domaća čokoladna torta. Tko ju je radio, pitam.
– Čija je? Materina – smije se Dinko. Rekao je, odmah na početku, kako je ovdje alfa i omega – mama...

IN MJESTO - TORETA

Toreta je u slengu kod Omišana – Džamija. Mjesto na Velikoj plaži, uz more, gdje je usluga izuzetna, a pogled puca. Pa tko ne voli sjediti uz more? Radi cijelu godinu. Kafić je gdje će se domaći nalaziti, a turisti odmarati od kupanja i sakriti od sunca. Lijepo mjesto. Nekad je kultno okupljalište bila konoba “Kod Marina”, posebna po tome što je vlasnik pred lokalom imao živu sovu! Sova je dočekivala goste, a bila je tolika atrakcija da su samo zbog nje turisti dolazili iz Rijeke ili Opatije. E, to je bio posao...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.